Paradisö för svenska turister – men ett helvete för djuren

Publicerad 2018-05-22

Bali är en populär destination bland svenskar och antalet resor dit ökar stadigt.

Det gör även besöken till paradisöns alla djurattraktioner – där djuren tvingas uthärda fruktansvärt lidande dag efter dag, visar en rapport från djurskyddsorganisationen World Animal Protection.

– Om man kan krama ett vilt djur, ska man veta att det ligger lidande bakom detta, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig.

Turismen till paradisön Bali ökar. Ett tropiskt klimat, vacker natur och några av världens bästa stränder lockar dit turister. Under hela 2017 ökade svenskarnas resor till Bali med 19,1 procent, jämfört med året innan.

– Och hittills i år, jämfört med samma period förra året, har antalet resor till Bali ökat med 17,6 procent. Resemålets popularitetsökning fortsätter därmed rätt rejält, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

På Bali växer intresset för aktiviteter med vilda djur, såsom elefantridning, att simma med delfiner, ta selfies med orangutanger och besöka cirkusliknande shower.

Anledningen? Turisternas efterfrågan. Men för många av dessa ”vilda” djur är inte livet på ön inte särskilt paradislikt.

Extrem situation på Bali

En ny rapport från djurskyddsorganisationen från World Animal Protection visar att djuren, som lever i fångenskap, tvingas utstå stort lidande dagarna igenom.

– Det sorgliga är att det inte finns ett enda djurvänligt alternativ på Bali. Vid tidigare undersökningar har det alltid funnits anläggningar som vi kunnat rekommendera, men här är situationen extrem, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection.

Några av upptäckterna som djurskyddsorganisationen har gjort är exempelvis att delfiner tvingas bo i alldeles för små pooler. Dessutom filas deras tänder ner eller dras ut, för att de inte ska kunna skada människor som simmar med dem.

Elefantridning förekommer på samtliga attraktioner, vilket innebär ett stort djurplågeri, då elefanterna misshandlas för att kunna domineras. Många av dessa elefanter visar tecken på ångest och lidande.

”Vilda djur hör hemma i det vilda”

Julia Engqvist uppmanar turister att prata med resebyråer om vilka attraktioner som är godkända, samt göra research om platsen man ska till. Målet är att människor helt ska sluta besöka dessa ställen.

– Om man kan krama ett djur, ska man veta att det ligger lidande bakom detta, säger hon.

Djurskyddsorganisationens övergripande tanke är att vilda djur hör hemma i det vilda, men har även som mål att göra undermåliga djurattraktioner till djurvänliga alternativ.

– Vi efterlyser också lagstiftning och utbildning för att stoppa djurplågeriet, säger Julia Engqvist.

Följ ämnen i artikeln