Larmade om brand från flygplan

Publicerad 2018-05-31

Personer ombord ett flygplan slog larm om en brand i västra Värmland.

Först efter flera timmar kunde räddningstjänsten ta sig fram till den otillgängliga platsen, och hann inte rädda den jaktstuga som stod i brand.

Nu arbetar räddningstjänsten för att släcka skogsbranden.

Vid 09.45-tiden på torsdagen fick räddningstjänsten i Arvika larm om en skogsbrand i västra Värmland. Väl på plats hittades dock ingen brand.

Men en stund senare fick räddningstjänsten ytterligare ett larm – den här gången från personer i ett flygplan som också ska ha sett en brand.

Larmet handlade om en brand i Koppom, i ett område några kilometer ifrån den plats där räddningstjänsten först letade.

Det visade sig vara en jaktstuga som stått i brand och som nu är helt nerbrunnen. Elden har spridit sig till skogsområde på 125x75 meter och släckningen av skogen är fortfarande i full gång.

Dröjde flera timmar att komma fram

Jaktstugan är belägen vid Norra Yxesjön och vägen fram till stugan är svår. Det tog därför flera timmar innan räddningstjänsten kunde komma fram till platsen.

Räddningstjänsten fick vänta på fastighetsägaren, som befann sig på annan ort, ta båt över sjön och därefter fyrhjulning fram till stugan.

De måste till och med ta vatten från den närliggande sjön.

– Branden är släckt i ytterkanterna och det viktigaste nu är att släcka inne i området eftersom det är så torrt i marken. Men det krävs mycket vatten, säger räddningsledare Alf Törnqvist till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln