Läkare till 9-årig flicka: Du kommer aldrig kunna få barn på grund av sjukhusets misstag

Publicerad 2018-03-15

Sjukhuspersonalen matade in flickans personnummer på felaktigt sätt så det i journalen såg ut som att hon var 109 år gammal och avliden.

Därför slängdes hennes frysta äggstocksvävnad.

Sedan kallades den nioåriga flickan och hennes pappa till möte – där läkaren sa till henne att hon på grund av ett misstag aldrig kommer att kunna få biologiska barn.

När hon var väldigt liten genomgick flickan ett planerat kirurgiskt ingrepp då båda hennes äggstockar togs bort. För att hon skulle få chans att få barn i framtiden frystes hennes äggstocksvävnad ner i samband med operationen.

Men när laboratorietekniker matade in flickans personnummer i sjukhusets datasystem, skrev personen inte in de första två siffrorna i det tiosiffriga personnumret. Det gjorde att datorn tolkade det som om hon var född i början av 1900-talet i stället för i början av 2000-talet.

Sedan gjordes nästa misstag. De ansvariga följde inte dubbelkontrollsrutinen, som innebär att ytterligare en embryolog skulle utföra kontrollen, vilket gjorde att flickans frysta vävnad kasserades i fjol.

Misstaget upptäcktes direkt, men proverna gick inte att rädda.

Sjukhuset kallade då in flickan och hennes föräldrar till ett möte.

IVO konstaterar att det finns brister i Karolinskas hantering.

Ännu en patient drabbad av liknande misstag

Exakt samma misstag drabbade ytterligare en patient, skriver Karolinska Universitetssjukhuset i en lex Maria anmälan som gjordes i höstas. Detta efter att flickans vårdnadshavare i somras anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I sin anmälan till Ivo ifrågasatte flickans pappa bland annat lämpligheten i att sjukhuset kallar en nioårig flicka till ett möte och säger till henne att hon inte kan bli biologisk förälder på grund av ett misstag som sjukhuset gjort.

– Vi visste inte ens vad mötet skulle handla om. Vi trodde att det var en uppföljning på ... något. Vi såg att det handlade om nedfrysning, men inte exakt vad det gällde. Hade vi vetat vad det var, skulle vi inte ha tagit med dottern dit, säger pappan till Aftonbladet.

Ivo: Rätt att läkaren berättade

I förrgår kom Ivos beslut, där man konstaterar att det fanns brister i sjukhusets hantering av proverna och patientuppgifterna. Samt att Karolinska brustit i planeringen och kontrollen av verksamheten då rutinen för dubbelkontrollen inte följts.

Däremot tycker Ivo att ”det var adekvat av läkaren att informera den 9-åriga flickan med förälder om händelsen”. I skälen för besluten skriver Ivo att ”läkaren informerade även om andra alternativ till att i framtiden bli förälder”.

Pappan säger att det var svårt för flickan att ta in det läkaren sa till henne.

– Framför allt att de sa det på det sättet, bara slängde ur sig detta i en mening. Hur ska ett barn förstå vidden av detta besked? Man hade gärna sett att beskedet hade framförts på ett mer pedagogiskt sätt, mer anpassat för hennes ålder. Vi hade gärna sett att vi hade fått beskedet först, säger pappan.

Familjen har anmält händelsen till de instanser som Patientnämnden rekommenderar, men tror inte att det kan bli frågan om något skadestånd.

– Jag vet inte. Någon ersättning har vi inte fått besked om, och vi tror inte att det kan bli det.

Det har varit en tuff tid för familjen.

– Det är upprörande att något sånt här ens kan hända på ett modernt sjukhus, att det ens går att mata in ett icke-fullständigt personnummer, säger pappan.

I sitt beslut skriver IVO att man bedömer att ”händelsen medfört en allvarlig vårdskada för flickan”.