Pizzafest hägrar för USA-soldater i fält

TT TT

Publicerad 2018-03-10

Den har liknats vid fältmatens heliga graal och har länge gäckat Pentagons forskare. Men snart väntas amerikanska soldater kunna njuta av pepperonipizza i krigszoner.

Det svenska försvaret kan redan erbjuda pizza såväl som en tacoliknande rätt.

Försenad igen och igen. Tester som slutat i besvikelse och en brun oaptitlig produkt. Men efter år av motgångar och laboratorietester har tjänstemän från den amerikanska armén meddelat att en mytomspunnen och efterlängtad mjukkonservspizza kommer att hamna i soldatryggsäckar från och med nästa år.

Anrättningen är framtagen för att klara tre års förvaring i påse i höga temperaturer. Och även om den inte går att jämföra med en nygräddad pizza från en italiensk restaurang står den sig ändå bra mot sådana som köps i butik, enligt David Accetta som är talesperson för Natick Soldier Research Development and Engineering Center som har testat sig fram till perfektion.

– Den är bättre än fryspizza, säger han till militärtidskriften Stars and Stripes.

Efterlängtad pizza

Amerikanska soldater världen över har fått fältransoner av typen MRE (Meals Ready to Eat) sedan 1980-talet. Och ända sedan dess har de bett om pizza i sortimentet. På fältet kommer den att tas emot som en riktig läckerbit medan civila som prövar den hemma inte kommer att förstå, enligt Accetta som själv har varit stationerad i Irak och Afghanistan.

– Du måste vara kall, vrålhungrig och utmattad för att verkligen uppskatta den, säger han.

Han får medhåll av Carola Jonsson som, i sin roll som inköpssamordnare på Försvarets materielverk (FMV), själv har satt tänderna i den pizza som sedan en tid tillbakas serveras till svenska soldater i fält. Den kan antingen ätas kall eller tillagas i en så kallad kemisk värmare.

– Den har en liten bismak, eftersom den håller så pass länge. Men sitter du under en gran i fem plusgrader och snålblåst så smakar den helt okej, säger hon till TT.

Höjer moralen

När FMV köper in så kallade rations, som kan vara mjukkonserver eller frystorkad mat, följer man Natostandard och Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller innehåll och näringsdeklarationer. Grundläggande är att maten ska ge energi för att soldaterna ska orka prestera. Men en annan viktig faktor är mat som moralhöjare, enligt Jonsson som ger beef jerky och ett populärt tortillabröd med tacogryta som exempel på sådana.

– Det är en stor moralhöjare om soldaterna får mat som de tycker är god. När de har varit ute i fält tröttnar de lätt på rätterna efter ett tag och därför håller vi alltid ögonen öppna efter nyheter och häftiga produkter, säger hon.