"Linda Skugge har fel"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-02

Experterna slår tillbaka: Svenska ungdomar är inte alls lata!

– Absolut inte. De flesta hugger på allt, säger Goran Sehovac, arbetsförmedlingschef i Malmö.

Svenska ungdomar är lata och anser sig för "fina" för riktiga arbeten, skriver Linda Skugge i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

Hon hävdar att det visst finns jobb för unga, problemet är bara att svenska ungdomar är för kräsna och – när det kommer till kritan– för lata.

Men Goran Sehovac, chef för en arbetsförmedling i Malmö som riktar sig till ungdomar, känner inte alls igen bilden.

"En myt"

– Tvärtom, vi har väldigt många ambitiösa ungdomar som verkligen ger järnet. De flesta i åldern 18-20 år söker oberoende och hugger på allt, säger han.

Att svenska ungdomar inte skulle vilja befatta sig med städjobb, Mc Donaldsjobb eller "skitjobb" som Skugge skriver, är också en myt.

– Vi har en stor grupp ungdomar som söker städjobb, bara det är bra villkor och rätt betalt, säger Goran Sehovac.

Han får medhåll av Måns Svensson, rättssociolog vid Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet.

Många ungdomar söker

– Varje gång vi annonserar städjobb på universitetet är det många vanliga svenska ungdomar som söker, problemet är att ingångsjobben för oerfarna är för få, säger han.

Många jobb som skulle kunna utföras av ungdomar i Sverige har hamnat i en gråzon med dåliga arbetsvillkor, säger Måns Svensson.

– Jobb inom jordbrukssektorn till exempel skulle kunna utföras av ungdomar men i stället anställer man säsongsarbetare från Polen, Asien och baltstaterna. Ett annat exempel är städfirmor med dåliga villkor som anställer gästarbetare eller invandrare som har en sådan livssituation att de tvingas att ta jobbet.

Med förbättrade villkor för klassiska "skitjobbsbranscher" skulle arbetstillfällena för svenska ungdomar att öka, tror Måns Svensson.

För "fina" gruppen mycket liten

Den grupp som Linda Skugge pratar om, den för "fina", är egentligen mycket liten, hävdar de båda experterna.

Och rådvilligheten, som Skugge talar om, hänger nog mer ihop med åldern än med lathet.

– Man vill välja något häftigt som man kan identifiera sig med men för mig är det en klassisk ungdomstanke, säger Goran Sehovac.