Nya ryska sanktioner mot Ukraina

TT

Publicerad 2018-12-25

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev. Arkivbild.

Ryssland utökar sanktionerna mot Ukraina. Över 250 personer och företag har lagts till på en lista som påbörjades i november. De nya sanktionerna infördes efter ett beslut av den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev.

Majoriteten är individer, bland dem borgmästaren i Odessa, medan sju företag främst inom försvars- och energisektorn berörs, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sammanlagt har Ryssland nu belagt 567 ukrainska individer och 75 företag med sanktioner, vilket innebär att eventuella tillgångar i Ryssland blir frysta.

Spänningarna mellan länderna har ökat sedan Ryssland i slutet av november stoppade och beslagtog tre ukrainska fartyg som var på väg in genom Kertjsundet mot ukrainska hamnar vid Azovska sjön. Den ukrainska besättningen besköts och frihetsberövades, vilket har fördömts i väst. Ryssland hävdar att fartygen färdats på ryskt vatten, vilket Ukraina förnekar.

Den ukrainska Krimhalvön annekterades av Ryssland 2014. Och en väpnad konflikt pågår i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och den fristående högerextrema Höga sektorn på ena sidan, och rebeller med omfattande militärt stöd av Ryssland, både i form av soldater och materiel på andra sidan.

EU och USA har infört omfattande sanktioner mot Ryssland för agerandet i Krim och andra delar av Ukraina.

Rättad: I en tidigare version användes en beskrivning av konflikten som var bristfällig.