Löfvens stenhårda taktik för att tvinga fram samarbete

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-09-16

Stefan Löfven (S) kör en stenhård taktik och stänger alla dörrar till ministerposter för Vänsterpartiet.

Syftet är att tvinga ut Folkpartiet och Centern på banan – enligt ett pussel han lagt under en längre tid.

– Stefan börjar inte från noll i dag. Han vet exakt vad han gör, säger en S-källa.

Leende poserade Stefan Löfven utanför Socialdemokraternas riksdagskansli tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin och MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Då var klockan fyra på eftermiddagen. Bilden efter den första sonderande förhandlingen var enighet och en vilja hos båda partierna att komma överens.

Bara en halvtimme senare tog sig S-ledaren an nästa parti – V.

Lagt pussel

Till mötet med Jonas Sjöstedt (V) kom han med gruppsekreteraren Emma Lennartsson, tidigare chefsekonom på Kommunal, som i dag är en av hans närmaste medarbetare. Men någon förhandling blev det aldrig, i stället förklarade Löfven att V inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

Han lämnade dock dörren öppen för ett formaliserat samarbete i riksdagen.

– Jag tycker att Stefan Löfven har gjort ett stort misstag, sa en arg och ledsen Sjöstedt efteråt.

Enligt Aftonbladets källor var allt planerat sedan länge.

Stefan Löfven vill få till stånd ett politiskt underlag i riksdagen och hoppas förutom V också få stöd av både FP och C.

– Att ta in V i regeringen skulle omöjliggöra ett samarbete med Folkpartiet och Centern, säger S-källan.

Aftonbladets uppgiftslämnare menar att Löfven under en längre tid lagt pussel med en rad olika alternativ. Bland dessa att få V med på att stötta S i riksdagen genom andra tunga eftergifter. Allt ifrån att närma sig V i frågan om vinster i välfärdsbolag till att ordförandeposter i riksdagen sägs finnas med.

Att Löfven lyckats locka tillbaka Margot Wallström till rikspolitiken ses också som en del i förhandlingsspelet. Hon är populär och har meriter som få kan mäta sig med. Och därmed anses utrikespolitiken, där bland annat V har skilda uppfattningar i flera frågor, vara säkrad.

Sonderat med Persson

Personer inom S menar att Stefan Löfven förberett sig för att bilda regering på många olika sätt. Inte bara genom att planera vilka frågor som ska prioriteras under de första hundra dagarna i Rosenbad.

Han ska också ha sonderat med S-politiker som har tidigare erfarenhet av att förhandla med Allianspartier. Bland dessa nämns både förre statsministern Göran Persson som genomförde omfattande besparingar tillsammans med C och V på 90-talet, och på senare tid även talespersonen i skolfrågor Ibrahim Baylan som i friskolekommittén förhandlade med MP och regeringen.

Många som Aftonbladet talat med framhåller att Stefan Löfven har ett starkt mandat från partiet. Både det verkställande utskottet, partistyrelsen och riksdagsgruppen väntas ge tummen upp när han presenterar ett förslag till ny regering.

– Vi är så förbaskat trötta på den situation som rådde innan han tillträdde. Ingen vill tillbaka dit och därför finns det egentligen ingen opposition, säger en socialdemokrat.

"Alliansen har mjuknat"

Därmed förväntas inte heller partiets vänsterfalang reagera på Stefan Löfvens inslagna väg. Valresultatet ses som en framgång mot bakgrund av de tidigare katastrofala opinionssiffror partiet drogs med under Håkan Juholts sista tid som partiledare. Det allt överskuggande målet är i dag att förändra samhället.

Att både FP och C med emfas avvisat ett samarbete med S rycker man på axlarna åt, menar en toppsosse:

– När krutröken efter valförlusten har lagt sig kommer de inse att landet måste regeras. Ingen vill ge SD inflytande och då måste Allianspartierna ställa upp. Vi tycker att en rad alliansföreträdare redan har mjuknat i tonen mot oss, inte minst Birgitta Ohlsson (FP, reds anm).

Annat man menar talar till Löfvens fördel är att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg meddelat att de lämnar politiken och att Alliansen därmed riskerar att krackelera på sikt.