SCA skatteplanerade för miljarder

Publicerad 2016-04-14

Papperstillverkaren SCA har sålt ut sin internbank i Nederländerna till sig själva för miljardbelopp.

Genom en filial i Sverige har man gjort stora ränteavdrag på närmare 9 miljarder för detta, avslöjar SVT.

Skatteverket anser att det rör sig om ett skatteupplägg.

Enligt SVT visar uppgifter att papperstillverkaren SCA sålde sitt eget internbolag till sig själva. Affären ska ha genomförts 2004 och enligt SVT finns inga spår av affären i SCA:s årsredovisning, trots att affären är den största i bolagets historia.

För några veckor sedan beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att SCA ska betala över en miljard i böter och skatt, skriver SVT.

Ska betala 928 miljoner i skatt

Efter att köpet genomförts stod Holland SCA Treasury som ägare till bolaget. För att finansiera det interna köpet tog SCA stora lån och betalade ränta till sig själva.

Genom en filial som startats upp av det nederländska bolaget i Stockholm drog man av räntorna för köpet.

– Det är en form av skatteupplägg för att undgå att betala skatt i Sverige, säger Tomas Algotsson, som är enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket, till SVT.

Genom att gå igenom redovisningarna för SCA Treasury under åren 2004 till 2013 har SVT kunnat konstatera att det handlar om ränteavdrag på närmare 9 miljarder kronor. Detta är vad man dragit av i Stockholmsfilialen. 

Skatteverket nekade avdrag på 3,3 miljarder i december 2014, eftersom man inte kunde gå tillbaka mer än fem år i tiden. Myndigheten beslutade också att företaget skulle betala 928 miljoner extra i skatt. Dessutom får SCA ett extra skattepålägg på 186 miljoner för att man lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket.

Kritiska till SCA:s agerande

SCA överklagade beslutet, men förvaltningsrätten gav Skatteverket rätt i mars, skriver SVT. Aktiespararna är kritiska till vad som hänt.

– Det är en konstruktion som tyder på att det enda skälet är att minimera skatt på ett felaktigt sätt vilket skatteverket nu har ingripit mot, säger Aktiespararnas talesperson Albin Rännar, till SVT.

SCA skriver i ett uttalande på sin hemsida att man följer svensk lagstiftning.

”Tvisten som nämns i SVTs reportage gäller en intern omorganisation från 2004 där SCA samlade sin finansverksamhet till Sverige. Den interna omorganisationen genomfördes först efter det att Skatterättsnämnden hade godkänt affären genom ett förhandsbesked. Skatteverket har därefter ändrat sin uppfattning i denna fråga och en tvist pågår för närvarande”.

Följ ämnen i artikeln