Norsk präst säger upp sig – efter beslut om homoäktenskap

Publicerad 2016-04-12

Prästen Dag Öivind Östereng har bestämt sig för att sluta på jobbet efter att norska kyrkan sagt ja till samkönade äktenskap.

I måndags sa norska kyrkan ja till samkönade vigslar.

Nu säger prästen Dag Öivind Östereng upp sig och går ur kyrkan i protest mot beslutet, skriver norska tidningen Dagen.

På måndagen blev det ett ja till att Norge öppnar för samkönade vigslar i kyrkan efter ett möte i Trondheim. Förslaget, som ska gälla från och med 2017, har tagits emot med glädje av många. Men vissa har också protesterat.

Prästen Dag Öivind Östereng meddelade i måndags kväll via Facebook att beslutet får honom att säga upp sig från prästjobbet och gå ur norska kyrkan.

– Jag har jobbat in i sista minuten för att undvika detta, säger Östereng till norska tidningen Dagen.

”En lära i strid med Bibeln”

Han motsätter sig föreställningen om att äktenskapet ska vara tillgängligt för samkönade par och inte bara för man och kvinna.

”Detta är en lära som är i strid med Bibeln och en samlad kyrklig och ekumenisk tradition”, skriver han på Facebook.

Östereng har arbetat som präst i Undheim och Jæren i sydvästra Norge och har länge varit en frontfigur på nej-sidan i de norska diskussionerna om samkönade äktenskap.

För några år sedan startade han gruppen Carissimi, en grupp för präster som vill ha rätt att slippa gudtjänstgemenskap tillsammans med biskopar som accepterar homosexuellt samliv.

Tror att fler kommer protestera

Östereng tror att fler norska präster kan komma att protestera mot beslutet. Själv får han börja söka efter ett nytt arbete.

Vid en fråga från den norska tidningen Dagen om han har har något nytt jobb att gå till, svarar han:

– Nej, inte i dagsläget.

Följ ämnen i artikeln