”Hon gick och handlade flera gånger varje dag...”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor, hon är så vacker och min kärlek är så stor. Jag går och handlar flera gånger varje dag, hon tar betalt och jag känner mig så glad?”

Det där var text ur den töntiga låten som gotländska ”Di sma unda jårdi” låg på svensktoppen med i 26 veckor 1985. (Hoppas jag inte väckt för många minnen nu, och förstört någons dag på jobbet, låten sätter sig som ett klister.) Er som inte minns den, kan jag bara gratulera, men jag vill ändå påstå att alla nog känner igen situationen, när en viss butik plötsligt blir extra intressant.

I alla fall gör min kompis Sara det.

Men i det här fallet är snabbköpet en inredningsbutik, vi kan kalla den ”Candy”, kassörskan är en blonderad, tatuerad rockabilly-tjej, och beundrarinnan, alltså Sara, en tjej. Och butiken ligger verkligen inte i kvarteret där Sara bor, utan ganska långt ifrån, men det har inte hindrat henne från att ”gå och handla flera gånger varje dag”. För ett par dagar sen satt jag och spelade mitt nya Hello Kitty-tv-spel när Sara ringde.

Hon lät väldigt upphetsad.

–?Jag har pratat med henne! nästan skrek hon i mitt öra.

–?Va, sa jag, vem?

–?Tjejen på Candy, fattar du väl. Jag var där inne för andra gången

i dag och jag pratade med henne!

–?Ok, svarade jag, vad sa du då?

–?Jag frågade om sommarjobb, halvskrek Sara.

–?Men, behöver du det? undrade jag.

–?Nej, det behöver jag inte, men jag visste inte vad jag skulle säga, så jag köpte några badkulor också, jättedyra för 129 spänn, som jag inte heller behöver. Men då kunde jag ju fråga om dom med, vad de luktade och så. Men hon visste inte, hon hade inget badkar.

–?Men, Sara, avbröt jag, du var ju jättepank nyss. Har du råd att handla där varje dag?

–?Nej det har jag inte, kved Sara, och nu är jag så arg på mig själv för att jag är så töntig! Hela tiden stod jag där och tänkte att jag egentligen ville säga nåt annat och så pratade jag om sommarjobb och badkulor! Ska jag gå tillbaks in och säga det jag egentligen vill?

En rak fråga kräver ett rakt svar så jag sa:

–?Ja, det tycker jag, det finns väl ingen i hela världen som kan bli sur över en komplimang!

Tre minuter senare ringer Sara upp igen och berättar att hon bara gick tillbaks in i butiken och sa:

–?Hej, nu är jag här igen, och om du undrar varför jag kommer hit så ofta, så är det inte för att kolla prylar utan för att kolla på dig. Jag tycker du är så himla snygg, det var det jag ville säga hela tiden förut när vi pratade om badkulslukt.

Enligt Sara blev kassörskan ”smultronrosa i ansiktet och jätteglad”. Dessutom slapp hon ligga 26 veckor på svensktoppen.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln