Min mens - ett fall för ekot

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har ju tidigare här i Punkt SE berättat om när jag sa ”Jävla bögjävel” när ett bögpar hälsade på hos mig, bara för att jag absolut inte fick, och om när min kille Ola sa ”slider” om cider på föräldramiddagen. Pinsamma, jobbiga felsägningar och slängar av Tourettes alltså. Men frågan är om jag inte tog priset härom veckan.

Jag fick mens när jag var 14. Om jag sen dess haft det en gång per månad så innebär det alltså att jag haft mens cirka 192 gånger. Borde jag då inte ha koll på den? Datum och sånt?

Man kan ju tycka det, men så är inte fallet. Jag blir lika förvånad varje gång och inser plötsligt att: ”Ååååh, så det var därför jag satt och grät för att jag inte klarade bossen på tv-spelet i går. Det var därför jag tyckte Ola vad dum, elak och ful, när alla andra hävdade att han bara var som han brukar. Nu fattar jag!”

Men sist var det värre än vanligt. Förutom att jag i flera dagar varit nere, och ville ha mensen att skylla på, så hade jag på något sätt fått för mig att den var sen. Min bästis har just fått en bäbis så gravid­itetsrädslan låg väl nära till hands.

Det var en torsdag och jag var på Sveriges Radio för att agera relationsråd i programmet ”Christer”

i P3. Under en paus passade både jag och programledaren Christer på att besöka toaletten. Väl där inne upptäcker jag till min stora lättnad att jag fått mens! ”Hurra! Jag är inte deprimerad på riktigt! Och dessutom inte gravid!”

Väl ute i korridoren, på väg tillbaks till studion, känner jag att jag måste dela med mig. Jag kan bara inte hålla inne med ett sånt här lyckobud! I periferin ser jag Christers mörka siluett gå strax bakom mig. Nu sker saker snabbt: Samtidigt som jag vänder mig mot siluetten och öppnar munnen tänker jag, ”Men är jag inte klok, varför berättar jag detta för Christer, så väl känner jag ju inte honom, så vi snackar mens” mitt i tanken säger jag ändå:

– Fan va gött, jag fick precis mens!

Lagom till att både tanken och repliken är klara har jag vänt mig om helt mot den mörka gestalten. Det är bara det att det är inte Christer. Det är den kavajklädde och högst allvarsamme Anders Larsson med stålbågade glasögon från Ekot.

Jag står alltså i en korridor på Sveriges radio och berättar för en främmande nyhetsuppläsare att jag just fått mens. Jag kan inte ens beskriva hans min. Det finns inga ord som kan klara den upp­giften. Men låt mig säga att han inte var bekväm.

”Dagens Eko, kvart i fem. Inrikes: Kitty Jutbring bland annat känd som krönikör i Punkt SE, har under dagen låtit meddela att hon fått sin menstruation.”

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln