Utbildningarna som ger allra högst lön

Uppdaterad 2011-03-25 | Publicerad 2011-03-23

Utbildningarna som du ska läsa för att få bäst betalt efter examen – se hela listan

Här är utbildningarna i Sverige som ger högst lön.

Ny statistisk från Svenskt Näringsliv visar vilka universitets- och högskoleutbildningar som ger bäst betalt.

– Utbildningarna som ligger i topp har bra koppling till arbetslivet, säger Mikaela Almerud på Svenskt Näringsliv.

Nya siffror från Svensk Näringsliv visar vilka skolor och utbildningar i Sverige som ger högst lön.

I topp ligger just nu studier i Data- och systemvetenskap vid Uppsala Universitet. Undersökningen visar att en medellön för en nyexaminerad student från utbildningen ligger på 35 000 kronor.

Allra sämst betalt får en nyexaminerad student från Kultur och mediagestaltning vid Linköpings universitet som har en medellön på 20 994.

”Flera faktorer”

Som student kan din lön påverkas av vilken skola och ort du väljer att läsa vid. Undersökningen visar att det skiljer tusenlappar i lön för studenter trots att de har läst samma typ av utbildning.

– Allt beror på en rad olika faktorer och samverkan är en faktor, lönen beror på vad du jobbar någonstans, var du har läst och vad du har för ambition och målsättningar. Det finns kvalitetsskillnader i utbildningar och det vet arbetsgivarna om. Det finns flera faktorer som spelar roll. Att utbildningen har hög kvalité, att den är aktuell och att den är relevant för arbetsgivarna. Att studenterna kan marknadsföra sig och säga att jag kan det här, så att de kan berätta vad de kan göra med sin utbildning. För det krävs att du har någon koppling med arbetslivet i din utbildning. Annars står du där om fyra år och vet inte vad du kan, berättar Mikaela Almerud.

Koppling till arbetslivet

Utbildningarna som ligger i topp på listan – Data- och systemvetenskap i Uppsala och Väg- och vattenbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan ger över 30 000 kronor i lön.

– De har en relativt bra koppling till arbetslivet. Sedan har du olika grundförutsättningar på olika utbildningar. Det finns en större efterfrågan på tekniker än vad det finns på media och kommunikationsvetare. Däremot när du väl tagit steget att läsa media och kommunikationsvetenskap kan du som person göra ett medvetet aktivt val genom att titta på vad du har för förutsättningar för din framtida karriär beronde på vilken utbildning du väljer.
 

Följ ämnen i artikeln