”Man ska få ett leende på läpparna av att läsa”

Gala magazines chefredaktör Petra Lindell: En positiv kändistidning

avJan-Olov Andersson

NYHETER

I morgon kommer första numret av en ny Aftonbladet-bilaga, Gala magazine.

– Det är en positiv kändistidning som även handlar om kungligheter. Många konkurrenter vinklar på ­negativa budskap, vi ­hoppas det ska funka att ­göra ett magasin som lyfter fram kändisar på ett ­positivt sätt, säger chef­redaktör Petra Lindell.

Foto: Carolina Byrmo
Petra Lindell

Hon borde veta. För hon kan sitt ämne. Efter att ha ­börjat journalistkarriären med att skriva om närings­politik i tidningen Företagaren tyckte hon att det verkade lite roligare att skriva för Hänt Extra.

– Sedan gick det utför, ­säger hon skämtsamt om att hon sedan fortsatt med ­nöjes- och kändisjournalistiken i drygt 25 år. Redaktör på Adam Alsings pratshow i tv. På Veckorevyn. Chefsjobb på Café, Elle, S, Svensk Damtidning, Connoisseur och Expressen.

Något annat yrke har aldrig funnits i hennes tankar. Pappa var vd på Bonniers veckotidningar.

– Först var pappa vd på ­Semic Press, så vi hade ­drivor med serietidningar hemma som jag alltid läste. Och så långt jag kan minnas satt jag och klippte och klistrade och gjorde egna ­tidningar när jag var liten.

’Lite som att gå på zoo’

För säkerhets skull gick hon både Journalist­hög­skolan och Poppius journalistutbildning innan hon kastade sig ut i yrkeslivet.

Första numret av Gala släpps i morgon lördag 23 februari.

På den tiden såg nöjes- och kändisjournalistiken lite annorlunda ut än i dag. Det fanns inget internet. Varken bloggar, twitter eller Instagram.

– På Veckorevyn gjorde jag tala ut-reportage på 6–8 sidor. Man fick träffa alla film­stjärnor. Försöka se den ­vanliga människan bakom kändis­skapet. Det är klart det var mäktigt att träffa sådana som ­Sean Connery. Sedan var jag vimmelreporter i flera år. ­Bevakade röda mattan. Det var också kul. Lite som att gå på zoo (skratt) och titta på ­alla vackra fina människor.

Ett bra tag förenades jobb och privatliv när hon var tillsammans med D-Flex (riktigt namn David Seisay), nu mest känd som personlig tränare, då artist med Rob ’n’ Raz.

– Vi gick på vimmel som ett par. När vi kom hem, satte jag mig och skrev.

Nu lever hon med John John Lindgren, entreprenör som tidigare var vd på Gröna Lund. De har en 8-årig dotter tillsammans.

’Till för alla’

Det är förstås en ren slump att hennes första nummer av Gala magazine kommer ut samtidigt som storfilmen ”Eld & lågor” just haft premiär. Den som skildrar kärlekssagan som låg till grund för hur nöjesfälten på Djurgården i Stockholm skulle ­utvecklas. Huvudpersonen i filmen är baserad på hennes sambos farfar.

– Vi har den sanna historien om Gröna Lund, med ­unika bilder från den tiden. Och en intervju med Frida Gustavsson, som spelar min sambos mormor.

Vidare intervjuer med ­Anders Bagge och Måns ­Zelmerlöw. Massor av galamaterial, förstås. Kändisars matrecept, den här veckan med Charlotte Kalla. Och mycket annat.

– Det är ett feelgood-­magasin, som man ska få ett leende på läpparna av att ­läsa. Tidningen är till för alla, målgruppen kanske är främst kvinnor, 35+. Vi kommer inte att skriva om kändisar som man måste googla för att ­veta vilka de är.


ARTIKELN HANDLAR OM