18-åring död i bråk – misstänkt mord

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-19

En 18-årig man dog efter ett bråk i centrala Söderhamn i natt och en annan tonåring skadades.

Nu är nio ungdomar anhållna – killarna och tjejerna är misstänkta för mord och medhjälp till mord.

– Förhören fortsätter och vi kan inte utesluta att fler frihetsberövas, säger Mikael Hedström, presstalesansvarig på polisen.

Polisen larmades om ett bråk utanför Kulturens hus klockan 00.56 under natten mot lördag. Man är förtegen om händelsen men bekräftar att en ung man avlidit och att en jämnårig man är skadad.

– Men hans tillstånd är inte livshotande, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl på polisen i Gävleborg.

Nio hämtade till förhör

Offren är 18 respektive 17 år gamla och polisen har inlett en förundersökning gällande mord och mordförsök.

Exakt vad som hänt och hur många som befann sig på platsen vet man ännu inte.

– Arbetet går ut på att få en klar bild över vad som inträffade på plats. Vad som hände, vilka aktiviteter var det i stan, vad har fått ungdomarna att börja bråka. Det är inte hundraprocentigt kartlagt, säger Mikael Hedström, pressansvarig på Gävleborgspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arrangerades under gårdagskvällen en gymnasiefest i Kulturens hus.

Nio ungdomar hämtades först in till förhör.

– De är mellan 15 och 20 år gamla, säger Mikael Hedström.

Även den skadade 17-åringen kommer att förhöras under dagen.

– Det har framkommit att de kan ha uppgifter som kan vara betydande för utredningen. Förhoppningen är att vi hinner genomföra förhören under dagen. Det är särskilda direktiv när det är så unga personer som ska höras. Föräldrarna ska medverka under förhör efter åklagarbeslut, säger Mikael Hedström.

Både killar och tjejer anhållna

Under lördagseftermiddagen anhölls först åtta ungdomar skäligen misstänkta för mord och medhjälp till mord. Senare på kvällen anhölls även en nionde person, även denne är en av de nio som först medtogs för förhör. Beslutet fattades efter förhören och anledningen till att polis och åklagare väljer att frihetsberöva ungdomarna är risken för att de försvårar utredningen, enligt Mikael Hedström.

Polisen är förtegen om hur 18-åringen bragts om livet, men någon typ av tillhygge har använts.

– Det är också en sådan uppgift som ska klargöras, säger Mikael Hedström och berättar att kroppen kommer att föras till rättsmedicin för undersökning.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska det röra sig om en kniv.

Mikael Hedström säger att bilden av vad som hänt har börjat klarna något men att det är för tidigt att gå in på några detaljer kring vad som hänt. Bland annat eftersom det kan finnas ytterligare vittnen till händelsen – men även personer som kan vara intressanta för utredningen.

– Förhören fortsätter och vi kan inte utesluta att fler frihetsberövas, säger han.

– Vi måste kartlägga timme för timme av vad som skett innan jag kan säga något om vad som hänt och varför ungdomarna har varit på platsen.

Frilansfotografen Daniel Sjöholm var på plats vid polisens avspärrningar i centrala Söderhamn i natt.

– Man har spärrat av nere vid Kulturens hus och uppe i backen ovanför. Det är två olika avspärrningar. Man verkar vara intresserad av båda platserna, sa han till Aftonbladet då.

Efterlyser vittnen

Under eftermiddagen var avspärrningarna i centrum borta och de tekniska undersökningarna genomförda. Däremot hade polisen spärrat av en villa omkring 500 meter från brottsplatsen. Enligt uppgift till Aftonbladet har tomten spärrats av och huset satts under bevakning. Det är ännu okänt varför.

I Söderhamn finns bara en gymnaiseskola, Staffangymnaiset, och kafeterian är öppen i dag för de som vill prata med någon. Både kommunens så kallade Posom-grupp, en krisgrupp, och en präst finns på plats.

Fredrik Ebervik, en av rektorerna på gymnasiet, säger att skolan också har en plan för att stötta eleverna.

– Vi kommer agera efter vår krisplan när eleverna kommer tillbaka till skolan på måndag. Vi har beredskap, säger han.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med alla som varit ute i centrala Söderhamn under gårdagskvällen och natten.

– Vi är tacksamma om alla som varit ute den kvällen och eventuellt gjort iakttagelser kontaktar oss på 114 14. Men bara att man varit ute på stan är till stor hjälp för oss så att vi kan avfärda personer också, säger Mikael Hedström.

Polisen har underrättat den döde 18-åringens anhöriga.