Bäddat för bråk i Bryssel

DRESDEN/BRYSSEL. Tysklands Angela Merkel står med öppna armar för att ta emot flyktingarna.

Ungerns Viktor Orbán möter dem med knuten näve och snart gummikulor.

Flyktingströmmen blottar en djup klyfta mellan Öst- och Västeuropa som riskerar att bryta isär EU.

När de 28 stats- och regeringscheferna träffas i dag för att försöka enas om flyktingkrisen ser chanserna till en uppgörelse ut att vara små.

De har inte blivit större sedan majoriteten i går trumfade igenom tvingade kvoter även för de som är emot.

De två huvudspåren står mycket långt ifrån varandra.

Tyskland, Sverige och en majoritet av länder vill att flyktingarna som kommer till Europa ska fördelas solidariskt mellan EU-länderna. Bördan ska spridas.

I dag stoppar ett antal länder ner huvudet i sanden och hoppas att någon annan ska lösa problemet.

Framför allt Ungern, Tjeckien, Rumänien och Slovakien är stenhårda motståndare till tvingande kvoter. De vill att flyktingmottagandet ska vara frivilligt. För en gångs skull vågar de stå på sig mot mäktiga länder som Tyskland och Frankrike. Bortsett från Polen som i går lämnade östblockets position. En indikation på att även några av de andra östländerna kan byta fot.

Men det är bara en av punkterna där stor oenighet råder.

”De kör över oss”

Ungern med flera anser dessutom att EU:s yttre gränser är på väg att kollapsa. När östländerna träffades i måndags på ett eget möte inför toppmötet uttryckte sig Orbán dramatiskt.

– Flyktingarna kör över oss. De knackar inte bara på dörren. De slår in dörrarna rakt över oss. Våra gränser är under hot. Ungern är hotat och detsamma gäller hela Europa.

Ungern antog i går en ny lag som ger den ungerska armén rätt att använda gummikulor mot flyktingar som försöker ta sig in över gränsen.

Blir det verklighet är det scener ingen i Europa trodde var möjliga för bara någon vecka sedan.

För att övertala Orbán och de övriga ovilliga måste Tyskland och dess allierade ge dem något. Förmodligen räcker det inte bara med ekonomisk ersättning eller hot om indragna EU-bidrag.

Orbán har med sig ett eget förslag till Bryssel. Han vill att alla EU-länder ska betala in en procent av sin BNP till en särskild fond som ska gå till att förbättra förhållandena i flyktinglägren i Syriens grannländer. På så vis ska flyktingarna uppmuntras att stanna där i stället för att fly till Europa.

Krävs en plan

Vid sidan av uppgörelsen om hur flyktingarna ska fördelas krävs också en plan för hur EU:s gränser i framtiden ska fungera när det kommer stora flyktingströmmar.

Det är inte realistiskt att tro att EU ska kunna hålla dörrarna öppna på vid gavel för alla som vill komma hit. Till och med i Tyskland finns nu en diskussion om hur man i framtiden ska begränsa antalet asylsökande.

Det gäller att hitta en modell där de flyktingar som redan är på väg till Europa inte möts av murar medan man samtidigt inte vill uppmuntra nya att ge sig av från Syrien och andra oroshärdar. En minst sagt svår ekvation eftersom de som nu väntar i exempelvis Turkiet ser att majoriteten av flyktingarna åtminstone släpps in för att få sina asylansökningar prövade.

Enligt uppgift finns det en halv miljon flyktingar i Turkiet som vill göra resan till Europa innan det blir vinter.

Den senaste veckan har vi kunnat bevittna hur tagna på sängen Europas länder verkar vara. Kroatien, Ungern och Slovenien har omväxlande stängt och öppnat sina gränser. Oförmögna att försöka bestämma sig för en linje och hålla den. Olika länder käbblar inbördes för att slippa ta ansvar. Det ger en bild av en union i sönderfall.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset