Löfven ilsknar till på Österrike

Uppdaterad 2018-09-25 | Publicerad 2018-09-19

SALZBURG. Efter veckor av hetsig inrikespolitik får statsminister Stefan Löfven för ett ögonblick åter uppträda på den internationella arenan.

På EU-toppmötet i Österrike tänker han fortsätta driva frågan om ett gemensamt flyktingmottagande trots att han vet att det är lönlöst.

Statsministern stannar till utanför en av de många vackra byggnaderna i Salzburgs gamla stad för att möta den svenska pressen. I två dagar håller EU ett formellt toppmöte i den pittoreska staden.

Förhoppningen är att det ska bli lite friare diskussioner och tillfälle att verkligen lyssna till varandra åsikter nu när man inte måste fatta några beslut. Man skulle ha enats om en gemensam migrationspolitik redan vid mötet strax efter midsommar. Nu är det ordinare toppmötet i oktober nästa chans. Men då gäller det att prata ihop sig här.

Jag frågar Löfven hur det känns att för en kort stund få lämna den svenska ankdammen.

– Jag vill inte kalla det en ankdamm. Svensk inrikespolitik är viktig. Men det vi gör här är också nödvändigt.

Rösten är en aning skrovlig. Oklart om det beror på en förkylning eller är en eftereffekt från den svenska valrörelsen. Men Löfven verkar inte ha tappat stridshumöret för det.

Tvingande

– Jag tänker fortsätta driva frågan här om en tvingande omfördelning av de flyktingar som kommer till Europa. Alla länder har ett ansvar att ta emot asylsökande.

Men är inte det tämligen meningslöst? Motståndet är ju väldigt hårt från Ungern och ett antal andra länder. De blir bara fler och fler.

– Argumentet är lika starkt ändå. Om vi inte klarar av det här så får vi en annan situation. Om inte det här blir ett samarbete som fungerar så riskerar man hela Schengensamarbetet. Det borde man åtminstone se.

Det ser ju ut som EU blir hårdare och hårdare. Att man vill stoppa flyktingarna från att nå Europa överhuvudtaget. Håller du med om det?

– Ja. Det är en hårdnande attityd. Ingen tvekan om det. Även av det skälet är det viktigt att komma överens. Ju fler länder som tar emot flyktingar desto mindre blir bördan för respektive land.

Värdlandet Österrike, som under det närmaste halvåret är ordförandeland i EU, har i Sebastian Kurz en förbundskansler som säger att man inte tänker ödsla tid på att driva frågan om en gemensam asylpolitik. Något som får statsminister Löfven att ilskna till.

Skyldighet

– Är man ordförandeland är man till för de länder som ingår i EU. Många länder tycker det är viktigt med en gemensam asylpolitik. Då är det hans skyldighet att driva det.

Vid sidan av migrationen är brexit en av huvudfrågorna i Salzburg. Theresa May tänker ta denna sista chans att övertyga EU-ledarna att de borde ge britterna ett bra avtal eftersom hotet annars är överhängande att Storbritannien lämnar utan något avtal överhuvudtaget. Något som både britterna och EU:s ordförande Donald Tusk kallar en katastrof.

Många av de övriga EU-ledarna vill gärna hjälpa May eftersom det troliga alternativet som premiärminister, Boris Johnston, uppfattas som mycket värre. Men samtidigt vill de inte tumma på de grundläggande principerna att britterna inte kan få plocka russinen ur kakan. Man kan inte ha kvar en massa fördelar samtidigt som man slipper de upplevda nackdelarna med ett EU-medlemskap.

En bit bakom Löfven stannar den ena svarta limousinen efter den andra. EU-ledarna promenerar en efter en över den utrullade röda mattan. Ikväll är det arbetsmiddag och imorgon fortsätter diskussionerna i möteslokalerna på Salzburgs universitet.

Solen står lågt men värmer fortfarande. Det är nästan vindstilla.

Är det lugnet före stormen?