Nämndeman kallade Ersson för brottsling – dömde henne

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2019-03-08

En av nämndemännen som var med och dömde Elin Ersson, för att ha försökt stoppa en utvisning till Afghanistan, kan ha varit jävig, det avslöjar Svenska dagbladet.

Mannen kallade henne för ”brottsling” i ett kommentarsfält.

– Han skulle inte ha varit med och dömt detta, säger den juridiske experten Robert Nordh till SvD.

Det var förra året som Elin Erssons försök att stoppa en utvisning genom att vägra sätta sig ner i sin stol på ett plan. I februari dömdes hon till böter för brott mot luftfartslagen vid Göteborgs tingsrätt.

I samband med rapporteringen kring Elins försök att stoppa utvisningen kommenterade mannen en artikel från Nyheter Idag. I kommentarsfältet kallade han henne för ”brottsling” och så skrev han ” i media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar”.

En nämndeman är skyldig att vara opartisk i de mål som man dömer och om man misstänks vara jävig ska personen meddela rättens ordförande.

Elin Ersson.

Ida Damgard var rådman i målet och hon säger att nämndemannen inte berättade för henne om kommentarerna.

– Vi kände inte till något och det är självklart inte lämpligt, säger hon till SvD.

Robert Nordh, docent i processrätt och före detta domare, säger att kommentaren innebär en jävssituation.

– Han skulle inte ha dömt detta. Han har pekat ut henne som brottsling, säger han till tidningen.

Enligt Nordh kan hovrätten nu skicka tillbaka domen till tingsrätten för en ny prövning om nämndemannen anses ha varit jävig.

Elin Erssons advokat, Tomas Fridh, tycker att kommentaren är olämplig. Och han säger att hon vill driva fallet till hovrätten.

Nämndemannen skriver till SvD att även om han hade haft en avvikande uppfattning i domslutet så kan han inte uttala sig. Utan hänvisar till Göteborgs tingsrätt.