Grillade scampi och calamari med citron

Uppdaterad 2019-11-15 | Publicerad 2012-07-24

Frutti di mare alla griglia

Lägg nåt annat än kött på grillen i kväll.

– Vita bläckfiskringar och rosa räkor blir väldigt snygga och ­lite annorlunda grillspett, säger Paolo.

Ingredienser till fyra personer:

Marinad

Gör så här:

1. Blanda vitlök, chili och persilja i en skål. Rör ner olivolja, vitt vin, ­citronskal, salt och peppar, blanda väl. Spara 0,5 dl av marinaden till pensling. Lägg ­ i scampi och calamari, täck över skålen och marinera i kylskåp i ca 3 timmar.

2. Tänd grillen.

3. Ta upp scampin och calamarin ur marinaden. Trä upp på spett, så här: scampi med fäste på två ställen varvas med calamari som fästs på 3-4 ställen. Inget får hänga löst på spetten.

4. Strö lite salt över spetten och grilla dem på ena sidan i 3-5 minuter, vänd och grilla lika länge på andra sidan. Pensla dem då och då med den sparade marinaden.

5. Servera med citronklyftor som pressas över spetten.

Hårdare krav på kravmärkt

Nya krav på Kravmärkt mat ska göra produkterna ännu mer miljövänliga. Bland annat skärps kraven på de 4 000 Kravgårdarnas självförsörjning när det gäller foder till de egna djuren. De nya skärpta reglerna ska minska jordbrukets negativa klimat­påverkan.

– Att sluta kretsloppen på gården har alltid varit grundläggande för Krav och nu ökar vi takten, säger Lars Hällbom, Regelchef på KRAV.

(Aftonbladet)

Nyttigaste käket korat

Forskare på brittiska Leatherhead Food Research har sammanställt 44 000 livsmedelsrapporter till vad som beskrivs som världens nyttigaste trerättersmeny: Färsk rökt lax på fullkornsbröd, kycklinggryta med linser och grönsaker, sallad med olivoljedressing samt en yoghurtpudding med valnötter och sockerfri karamellsås. Till detta källvatten och dryck gjord på tranbär, hallon och fläder.

(Aftonbladet)

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto