Apanaget utreds – efter Madeleines USA-flytt

Publicerad 2018-08-03

Kungafamiljens apanage ska utredas.

En av anledningarna är prinsessan Madeleines flytt till Florida.

– Bidrag ska gå till behövande, inte till en av Sveriges rikaste människor, säger riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Men Madeleine har inget apanage.

– Hon får ersättning de gånger hon representerar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Under 2018 bidrar skattebetalarna med 140 miljoner till hovet.

Men vilka får del av det kungliga apanaget? I våras bestämde ett enat konstitutionsutskott, KU, att låta utreda frågan efter valet. 

Kungahuset legitimitet och förtroende riskerar att undergrävas när så många som 15 personer ska ha pengar från allmänna medel, skrev KU bland annat.

En av anledningarna är till att frågan ska utredas är just prinsessan Madeleine, säger Tina Acketoft, ledamot i KU för Liberalerna.

Hon har ju flyttat utomlands tidigare.

– Det här visar att det är viktigt att vi får i gång en utredning för att se över vilka som ska få apanage. Liberalernas riksdagsman Robert Hannah har tidigare motionerat om att bara kungen och kronprinsessan borde få del av det statliga bidraget.

”Bidrag ska gå till behövande”

– Jag tycker att kungen och kronprinsessan borde få lön, samma lön som statsministern, och sedan betala skatt på den lönen, säger Hannah.

– Bidrag ska gå till behövande, inte till en av Sveriges rikaste människor.

Hovets informationschef Margareta Thorgren hävdar att prinsessan Madeleine inte får något apanage.

– Det är en missuppfattning att prinsessan Madeleine uppbär någon slags månatlig ersättning. Det utgår bara till kungen och kronprinsessan, säger Thorgren.

– Prinsessan Madeleine får ersättning av kungen de gånger hon representerar, det är allt. Jag skulle verkligen önska att alla förstod det.

Är det inte så att man måste gå i svensk skola för att vara kvar i den svenska tronföljden?

– Det är en tolkningsfråga, men det är inte aktuellt i dag. Det kommer att hanteras korrekt, men en av anledningarna till flytten är att prinsessan och hennes man i dag har barn i förskoleåldern, säger Margareta Thorgren.

Hon välkomnar den utredning som KU har begärt.

– Vi ser positivt på den och att vi får klara, tydliga regler vilka som ska ha officiella uppdrag, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleines flytt belastar inte den svenska staten över huvud taget, enligt Thorgren.

– Hon kommer att bo i en privat villa, och snarare är det väl så att hon kommer att förgylla USA med sin närvaro i egenskap av att vara svensk prinsessa.

Kommer prinsessan att ha kvar sin lägenhet i Hovstallarna?

– Ja, hon kommer att komma till Sverige och representera. För den betalar hon heller ingen hyra, eftersom kungen har dispositionsrätten.

– Den härstammar från ett avtal från 1800-talet då staten övertog slotten och gav kungen rätten att disponera över slotten.

”Problem som kommer visa sig”

Ordförande i konstitutionsutskottet, Andreas Norlén, (M) förnekar att prinsessan Madeleines olika flyttar ska ha varit upphov till den nya utredningen.

– Vi har inte fört diskussioner om enskilda personer, säger han.

Hovet menar att det bara är två medlemmar som får ta del av apanaget i dag. Varför behövs då en utredning?

– Det här är ett problem som kommer att visa sig på 15-20 års sikt. Kungahuset kan inte räkna med att räkna upp anslaget på grund att det föds flera barnbarn, säger Andreas Norlén.

– Vi vill utreda vilka och hur många som ska företräda Sverige i olika sammanhang.

KU:s ordförande har heller ingen kritik mot hur apanaget har hanterats.

– VI har begärt att hovstaten utförligare ska bygga ut den årsredovisning som lämnas till riksdagen och så har också gjort. Det har blivit mer öppet på senare år.

– Vi har inga synpunkter på transparensen från hovets sida.