Halogenlampan går mot sitt slut

TT TT TT

Publicerad 2018-08-31

Nu är det halogenlampans tur att fasas ut från EU. Från den 1 september är import och tillverkning förbjuden inom unionen.

Kvar finns en djungel av ledlampor.

– Det är mycket att förklara. Det går inte lika snabbt att sälja en lampa i dag, som det gjorde förr, säger Christina Freiding, delägare i en lampbutik i Malmö.

Kunderna i butiken den här förmiddagen är över lag positiva till EU:s strävan att driva på utvecklingen mot alltmer energieffektiva lampor. Gunnel Abrahamsson, som själv har en del halogenlampor hemma, har inget emot utfasningen, som gäller rundstrålande 230 V-halogenlampor, däremot inte lågvoltshalogenlampor (12 V).

– Jag tycker personligen att man får rätta sig efter hur de bestämmer nu när det är för miljön, säger hon.

Väninnan Ann-Christin Kron inflikar att hon ändå inte är så förtjust i halogenlamporna.

– Just det att de blir så varma kan vara rätt jobbigt ibland.

Lampor hamstrades

När de traditionella glödlamporna började fasas ut för nio år sedan var det många som hamstrade, både kunder och butiker, minns Christina Freiding. Hon stöter fortfarande på kunder som har gamla glödlampor kvar hemma.

Efterfrågan på halogenlampor är ganska stor, särskilt från pensionärer och andra som tycker att ledlamporna är för dyra, konstaterar hon. Men hon tror inte att det blir samma dramatik som med glödlamporna, eftersom ledlamporna nu blivit så mycket bättre och utbudet av olika varianter är så stort.

Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten, har en känsla av att konsumenterna blivit successivt bättre på att välja rätt i djungeln av ledlampor.

– Jag tror att vi har blivit lite mognare där som konsumenter, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

Våga reklamera

Som konsument är det viktigt att gå tillbaka till butiken och klaga om man är missnöjd med sitt lampköp, anser hon.

– Det kanske vi inte har gjort historiskt med glödlampor som kostade någon krona. Men i dag finns ledlampor som kostar från några tior upp till flera hundralappar och då måste vi lära oss att reklamera.

Elsäkerhetsverket har i några fall beslutat om försäljningsförbud och återkallande av ledlampor som varit direkt farliga. Om ledlampans elektroniska komponenter sitter för nära varandra finns nämligen risk för kortslutning och elchock vid i- och urskruvning, berättar inspektör Thomas Nilsson.

Lamputbudet är enormt på internet och som kund är det viktigt att tänka sig för och inte bara rakt av välja det billigaste, anser han.

– Ledlamporna har blivit bättre, men det dyker alltid upp några som inte är ok.