Skolstarten tuff för barnfamiljer

TT TT

Publicerad 2018-08-09

Lina-Marie Öhgren jobbar på Myrorna i Stockholm, är ensamstående mamma och handlar själv mycket i andra hand.

Nya skolkläder, skolmaterial och dyra fritidsintressen, efter en många gånger kostsam sommarsemester ska barnfamiljer lägga ut ännu mer pengar till skolstarten.

– Jag tycker att det är svårt med utgifterna hela tiden, men absolut kan man känna pressen mer inför skolstart, säger ensamstående mamman Lina-Marie Öhgren.

Nu börjar den kanske tuffaste tiden näst efter julen för barnfamiljer. Kostnaderna vid terminsstart kan bli höga när såväl fritidsaktiviteter som nya kläder ska betalas.

– Jag märker av stress på både vänner och grannar man umgås med runtomkring. Alla som har barn märker den där hetsen och stressen, säger Lina-Marie Öhgren.

I genomsnitt lägger en barnfamilj 1 200 kronor på kläder och saker per barn inför terminsstarten i augusti, enligt en ny undersökning från Sifo och Tradera. 62 procent av de tillfrågade känner dessutom en press över att behöva handla nytt till sitt barn.

Dessutom tillkommer ofta terminsavgifter för olika kurser. Föräldrar till barn som idrottar lägger till exempel ut i snitt 3 850 kronor per termin för barn mellan sex och tolv år enligt Centrum för idrottsforskning, CIF. Är barnet 13–18 år blir snittkostnaden 5 100 kronor per termin.

Planera i tid

Sharon Lavie, som är familjeekonom på Ikano Bank, håller med om att tiden före skolstart är tuff för många barnfamiljer.

– Men med lite planering och is i magen så går det att portionera ut vissa avgifter, säger hon.

Terminsavgifterna kan du till exempel alltid fråga om du får betala med flera inbetalningar. Ett annat tips är att gå igenom barnens kläder i samband med skolstart och rensa ut sådant som de vuxit ur för att sälja det på sociala medier, loppis, nätet eller liknande.

– Passa på att sälja nu när det finns en efterfrågan. Sedan kan du själv passa på att köpa i andra hand, säger Sharon Lavie.

Lina-Marie Öhgren jobbar själv som butiksbiträde på Myrorna i Stockholm och säger att det är en stor hjälp för henne att handla second hand.

– Annars hade jag inte haft möjligheten, säger hon och berättar att hon brukar göra en lista på det hon verkligen behöver innan hon letar efter det i andrahandsbutiker.

– Då kan jag bocka av det jag inte hittar och är det för tajt med tid och något som verkligen behövs, så kan jag åka till den vanliga handeln, säger hon.

Köp inte allt på en gång

Ett annat tips, enligt Sharon Lavie, är att byta kläder med vänner. Sedan tycker hon att det är onödigt att köpa allt på en gång.

– Många stressar över att allt ska vara klart till skolstart, men det måste det inte vara. Man kan vänta till oktober med att köpa overallen i södra Sverige till exempel, säger hon.

Dessutom behöver inte allting vara nytt.

– Jag vill råda föräldrar att inte stressa upp sig så mycket och även skala ner på förväntningarna. Allt måste inte vara nytt varje år, säger, Sharon Lavie.