Stiegs värld – så stor är han

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-21

10 miljoner ex – och Europas näst mest populära författare

Stieg Larssons Milleniumtrilogi har sålt i över tio miljoner exemplar, varav tre miljoner i Sverige.

Vad är hemligheten som gör att böckerna sticker ut från den övriga deckarfloden?

Förra året var Stieg Larsson den näst mest populära författaren i hela Europa sett till topplisteplaceringar. Historierna om journalisten Mikael Blomkvist och datageniet Lisbeth Salander lär bli ännu mer populära efter att filmen ”Män som hatar kvinnor” haft premiär på fredag.

Förklaringen till succén är bland annat de udda karaktärerna. Det menar den danske litteraturvetaren och författaren Frank Egholm Andersen, som skrivit en avhandling om nordisk kriminallitteratur: ”Den nordiske femikrimi”.

Datanörd som slåss

– Uppblandningen av könsrollerna fascinerar. Lisbeth är bärare av traditionella manliga dygder – hon kan slåss, är datanörd och tänker logiskt. Omvänt så har Mikael kvinnliga sidor. Han är tålmodig med kärlek, givande när det gäller sexualitet och en känslig person. Vad vill det säga att vara kvinna och man när de gamla rollerna luckras upp?

Dessutom, poängterar Frank Egholm Andersen är böckerna ”otroligt välskrivna, spännande, och väl genomtänkta”.

Stieg Larsson hann bara göra en enda intervju om Milleniumserien innan han avled i hjärtinfarkt den 9 november 2004.

Då sa han själv till Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler att han tänkt på Pippi Långstrump när han formade Lisbeth Salander:

– Hur skulle Pippi vara som vuxen? Vad skulle man kalla henne? Sociopat? Jag gjorde henne som Lisbeth Salander, 25 år gammal med ett enormt utanförskap. Hon känner ingen, har ingen förmåga till social kompetens.

”Väldigt effektfullt”

Motvikten blev en annan Astrid Lindgrenfigur – Mikael ”Kalle” Blomkvist, en ”Bror Duktig”, berättade Stieg Larsson.

Lasse Winkler minns intervjun, och tror att just Pippi Långstrumpkaraktären ligger bakom mycket av framgångarna.

– Det var ett genialt drag att skapa en sorts övermänniska, som samtidigt har mänskliga svagheter. Det blev väldigt effektfullt.

Sedan ser han de klassiska ingredienserna som lockar i deckargenren: Den lilla människan mot det Onda, en konflikt som får en lösning, läsarens trygghet i att allt ordningställs på slutet.

Svenskar stora i USA

Han är dessutom övertygad om att Milleniumböckernas internationella framgångar banar väg för annnan svensk kriminallitteratur.

– I USA till exempel har vi haft Sjöwall/Wahlöö och Henning Mankell som varit stora. Med Stieg Larsson blir det ett mönster: Att detta är svenska deckare, och att de är bland det bästa som finns i den genren, säger Lasse Winkler.

Män som hatar kvinnor: Säljs med Aftonbladet 22–23 februari.

Flickan som lekte med elden: Säljs med Aftonbladet 1–2 mars

Luftslottet som sprängdes: Säljs med Aftonbladet 8–9 mars

Stieg Larssons ljudböcker som mp3-cd – bara 59 kr med Aftonbladet. START I DAG!

Så för du över filerna till
mp3-spelaren