Hovrätten skärper straff för Malmövåldtäkter

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Hovrätten över Skåne och Blekinge skärper straffet för våldtäkter i Malmö.

Kvinnan hölls fången i en källare under närmare 17 timmar och utsattes för våldtäkter – brottsligheten avbröts först när polisen kom till platsen.

Två bröder, som bland annat döms för grov våldtäkt, får nu ett skärpt straff i hovrätten.

Genom hot och våld tvingades kvinnan enligt domstolen ner i ett soprum och utsattes för upprepade våldtäkter.

– Båda bröderna döms för detta, och redan omständigheten att det är fråga om två gärningsmän som var för sig genomfört samlag och jämförliga sexuella handlingar medför att våldtäkten ska rubriceras som grov. Utöver detta innehåller händelseförloppet försvårande omständigheter som påverkar straffvärdet i skärpande riktning, säger hovrättsrådet Katarina Rikte, vid hovrätten över Skåne och Blekinge, till TT.

Pågick i timmar

Hon berättar att det bland annat beror på förloppet pågått under nästan 17 timmar, att kvinnan under viss tid varit bunden, och att hon hotats med en kniv.

– Sammantaget gör detta att vi ser ännu allvarliga på brottsligheten än vad tingsrätten och skärper straffen, säger Katarina Rikte.

Vid fritagningen av den kidnappade kvinnan sköts den äldre mannen i benet av polis från insatsstyrkan. Hovrätten skärper straffen – storebrodern döms till fängelse i nio år och den yngre brodern får fängelse i fyra år. De fälls för människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning. Bröderna utvisas med förbud att återvända till Sverige före år 2032, skriver domstolen.

Gärningsmännen försökte enligt domstolen pressa den våldtagna kvinnans väninna på en lösesumma om minst 20 000 kronor. Hon slog larm hos polisen efter att ha tagit emot hotfulla sms med krav på betalning, annars skulle väninnan skadas.

Fler fall

Storebrodern döms för ytterligare ett fall av människorov och våldtäkt i en bil. Tillsammans med en 23-årig man, som i hovrätten döms till fem års fängelse, fälls den yngre brodern också för grov våldtäkt mot en kvinna i en hennes bostad. Männen ska enligt domstolen ha trängt sig in i bostaden medan hon sov och därefter våldfört sig på henne.

Männen förnekar brott i samtliga fall och bröderna har, när det gäller de styrkta brotten i bilen och i källaren, påstått att det funnits samtycken och att det inte förekommit vålds- eller hotinslag – något som inte får stöd av domstolen.

Tingsrättens skadeståndsbedömning delas av hovrätten – de dömda männen ska enligt domen betala mellan 155 000 och 275 000 kronor till de utsatta kvinnorna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt