Inlagda med covid-19 ökar kraftigt

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-03-29

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland, Thomas Wahlberg, vid en pressträff i förra veckan. Arkivbild.

Antalet inneliggande patienter i Västra Götalandsregionen skjuter i höjden. Bara sedan i fredags har 79 nya patienter med covid-19 lagts in på sjukhus i regionen.

På måndagen vårdas nu 367 patienter på regionens sjukhus. I fredags var motsvarande siffra 288. Det är en ökning med cirka 27 procent under helgen.

"Läget är allvarligt, trycket extremt hårt på sjukhusen", skriver regionen på Twitter.

– Vi måste se utvecklingen som oroande, säger Jan Kilhamn, forskning och utvecklingschef i Västra Götalandsregionen.

Inför en helg

Samtidigt står vi inför en helg då människor har möjlighet att träffas och umgås.

– Även den här påsken gäller det att det kan inte bli några stora påskfiranden. Vi måste nu alla ta ansvaret och inte utsätta oss själva för att bli smittade, men heller inte riskera att smitta andra, förklarade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid en pressträff i förra veckan.

– Risken är att det blir lite som vid julen. Då hade vi en topp runt jul och nyår. Jag säger: Ät gärna ägg med dina närmaste, men det blir inga stora kalas, säger Jan Kilhamn.

Kraftig ökning

Också Region Jönköping rapporterar en kraftig ökning av antalet inlagda patienter med covid-19 under helgen. På måndagen rapporterades att 82 patienter vårdades på sjukhus. Det är den högsta siffran under mars månad. På drygt en vecka har antalet inskrivna patienter ökat med ett 30-tal.

Även i Region Värmland tilltar smittspridningen vilket resulterar i fler inläggningar. På måndagen låg 40 patienter inlagda jämfört med 32 på fredagen, en ökning med 25 procent.