Söner till ryska spioner förblir kanadensare

TT TT-Reuters

Publicerad 2019-12-19

Bröderna Alexander och Timothy Vavilov får behålla sina kanadensiska medborgarskap efter att deras föräldrar avslöjats som ryska spioner. Arkivbild tagen inte långt efter att föräldrarna gripits 2010.

Två bröder som föddes i Kanada blev av med sitt medborgarskap när det visade sig att deras föräldrar i själva verket var ryska spioner med falsk identitet.

Nu får de tillbaka sina medborgarskap, efter beslut i landets högsta domstol.

Timothy Vavilov föddes 1990 och hans bror Alexander fyra år senare, men bägge säger att de inte hade en aning om vilka deras föräldrar egentligen var och vad de höll på med förrän de greps i USA 2010.

Deras berättelse utgjorde delvis grunden till den populära tv-serien "The Americans".

Domarna i Kanadas högsta domstol slår nu fast att det var fel att frånta bröderna deras medborgarskap, efter att saken lett till överklaganden i flera led, rapporterar public service-bolaget CBC.

Föräldrarna kom till Kanada under 1980-talet och levde där under namnen Donald Heathfield och Tracey Ann Foley – namn som kapats från två kanadensiska barn som tidigare avlidit i spädbarnsålder. De flyttade senare till USA och östkuststaden Boston, där de greps misstänkta för spionage år 2010. De uppgav då sina riktiga namn: Andrej Bezrukov och Elena Vavilova.

Efter gripandena skedde en fångväxling där föräldrarna skickades tillbaka till Ryssland, tillsammans med de två barnen. Kanadensiska myndigheter drog samtidigt in barnens medborgarskap med hänvisning till regler som gäller för anställda vid utländska beskickningar och deras barn.

Högsta domstolen bedömer att föräldrarna inte haft diplomatisk immunitet eller andra privilegier och att dessa regler därför inte kan tillämpas på dem.