Trädgårdsmästare: Dags att rensa ogräs

Cecilia Klintö/TT

Uppdaterad 2020-05-09 | Publicerad 2020-02-02

Ett gott råd från en trädgårdsmästare: Börja rensa ogräs nu – åtminstone om du bor i söder.

– Det känns ju lite konstigt, men ogräset växer hela året som det ser ut nu, säger Joel Levin i Lunds botaniska trädgård.

Normalt brukar han och de andra trädgårdsmästarna börja rensa i mars-april. Men i år är ingenting sig likt.

Gräset växer så kraftigt att det skulle behöva klippas – men marken är för blöt för användning av tunga gräsklippare. Lökarna är i full gång överallt. Snökrokus och snöklockor blommar, påskliljorna är i knopp.

– Det är alldeles för tidigt. På några solbelysta platser i trädgården behövs nog bara några dagar med sol för att de ska öppna sig, säger Joel Levin.

Och ogräset frodas:

– Vi får hålla efter det hela tiden kontinuerligt, annars blir det väldigt mycket mer ogräs till våren. Dels växer ogräset nu, dels blommar det hela vintern och fröar av sig.

Ett exempel är vitgröe, som blommat hela vintersäsongen. Likadant är det med våtarven. Ett annat ogräs som mår gott trots årstiden är bergbräsman.

"Blir katastrof"

Botaniska trädgårdens föreståndare Bente Eriksen är bekymrad över hur det ska gå med pollineringen. Körsbärsträden blommar sedan två veckor tillbaka, men de pollinerande insekterna har inte kommit igång, de inväntar högre värme.

– Så det finns inga pollinatörer nu och när pollinatörerna kommer så finns det inga blommor. Det är helt i otakt, säger Bente Eriksen.

Följden kan bli mindre skördar på fruktträd som körsbär och äpple, tror hon.

– Och för insekterna blir det katastrof om de inte har mat till sina larver.

Ännu är det inte för sent för köldknäppar. Om det blir frost kommer de lökväxter som kommit upp att bli svedda och bruna i topparna och blommorna skrumpnar.

TT: Vad hoppas du på för väder den närmaste tiden?

– Bara frost vill jag nog inte ha, men kan vi få ett snöväder och lite kallt, då skyddar snön växterna så att de klarar sig, säger Bente Eriksen.

Ogräsrikt i Jokkmokk

I den motsatta änden av Sverige, Jokkmokk, är det snö sedan i oktober och ännu inte dags för ogräsrensning. Men också här är vädret mildare och det påverkar växtligheten under den snöfria delen av året, berättar Ingrid Hellberg, trädgårdsmästare i Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk.

– Det är mer ogräs, det kan man lugnt säga.

Trädgården, som är en del av Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, är en liten fjällvärd i miniatyr och växterna här kräver hård trädgårdsdisciplin.

– En del fjällväxter är som primadonnor, de vill ha det som på fjället, inga konkurrenter.

Hon har också noterat nya arter, som normalt inte ska finnas i dessa trakter, som till exempel rosettjungfrulin.

Inte heller i Uppsala linneanska trädgårdar har ogräsrensningen kommit igång. Men gräsmattorna, som så här års brukar vara grådassiga, är friskt gröna, dock inte växande.

Vissa buskar har börjat knoppa sig och vårlökarna har börjat titta upp så smått.

– För våra kollegor i Lund är det mer påtagligt, men även vi märker att det förändras. Till exempel är det möjligt att göra anläggningsjobb nu trots att det är vinter, eftersom det inte är tjäle i marken, säger akademiträdgårdsmästare Tomas Zicha.

Följ ämnen i artikeln