Expedition ska söka utdödas släktingar

avTT

Publicerad:
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Ensamme George kan ha släktingar i livet. Arkivbild.

Går det att hitta släktingar till utdöda sköldpaddsarter och på så sätt få arterna att återuppstå? En expedition på Galapagosöarna ska försöka.

Expeditionen kommer att söka runt Wolfvulkananen på ön Isabela i hopp om att hitta en grupp jättesköldpaddor som delvis är släkt med de utdöda underarterna pinta och floreana. Man koncentrar sig på området eftersom valfiskare och pirater som åt sköldpaddornas kött tros ha dumpat djur där för att lätta på lasten.

2008 tog en annan expedition blodprov på 1 726 sköldpaddor. 17 av dem hade ett betydande antal gener gemensamt med pintasköldpaddan, medan ett 80-tal visade på delvis släktskap med floreana. Studier har visat att sköldpaddor som har upp till 90 procent av den utdöda artens gener har minst en renrasig förälder som fortfarande kan bo på Wolfvulkanen.

Målet är att hitta sköldpaddor till ett avelsprogram och senare eventuellt återställa populationen på öarna. Det finns i dag elva arter av jättesköldpadda på Galapagosöarna, medan fyra har utrotats sedan Charles Darwin först kom dit 1835.

Det sista exemplaret av pintasköldpadda, Lonesome George, dog i största ensamhet 2012 efter att i åratal hårdnackat ha vägrat para sig med närbesläktade arter.

Publicerad: