Traktorstölder ökar – nu agerar tillverkarna

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-01-28

Antalet efterlysta traktorer ökade med 42 procent under 2019. Nu kan bättre stöldskydd för traktorer och entreprenadmaskiner vara på gång. Arkivbild.

Stölderna av traktorer och entreprenadmaskiner ökar, och få av de stulna fordonen hittas. Bättre stöldskydd kan vara ett motdrag.

– Nu vill fabrikanterna vara med och stoppa stölderna, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Under förra året blev 81 traktorer efterlysta av polisen. Det var en ökning med 42 procent jämfört med 2018.

Antalet efterlysta entreprenadmaskiner ökade med nio procent till 195 fordon, de flesta hjullastare eller grävmaskiner.

Statistiken görs på ett nytt sätt från 2018. Bland annat har stulna epatraktorer och golfbilar rensats bort. Det ger en bättre bild än man hade tidigare, men samtidigt går det inte att jämföra med tidigare år.

Få stölder förr

Allmänt sett har dock denna typ av stölder ökat markant från cirka år 2000.

– Historiskt har det inte varit så mycket stölder, i ett längre perspektiv. Och man har heller inte brytt sig så mycket om stöldskyddet, säger Peter Sundman på Larmtjänst.

En följd av detta är att många maskiner kan köras med samma nyckel.

– Med tio nycklar kan du köra cirka 90 procent av vagnparken, bedömer Peter Sundman.

Det kan tyckas märkligt, med tanke på att snittvärdet för de stulna traktorerna och entreprenadmaskinerna uppskattas till en halv miljon kronor – lågt räknat. De mest värdefulla kostar uppåt två miljoner.

Används av flera

Enligt Sundman har tillverkarna gjort en avvägning mellan stöldskydd och tillgänglighet.

– Maskinerna brukas ofta av flera personer, och man är beroende av att de kan startas när som helst. Det får inte vara så att ett helt bygge stoppas för att man tappat bort nyckeln vill en viss maskin, påpekar Peter Sundman.

Men med ökande stölder har tillverkarnas intresse för problemet blivit större. Startspärrar och andra typer av stöldskydd blir nu allt vanligare.

Förs utomlands

Att få av de stulna fordonen återfinns gör frågan ännu hetare. Fyra av fem entreprenadmaskiner som efterlystes ifjol hittades inte under årets lopp. Mer än hälften av traktorerna var också borta vid årets slut.

– De som tas i beslag hittas ofta i Polen eller Litauen, säger Peter Sundman.

Det leder till slutsatsen att en stor del av stölderna utförs av internationella ligor. Men det finns få fällande domar, enligt Sundman.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln