Målas ut som bråkstakar – men är själva utsatta för våld

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-08-05

När dörrvakter omskrivs i media handlar det oftast om övervåld och diskriminering mot kroggäster.

Men ordningsvakter i krogmiljö är också en av de yrkesgrupper som råkar mest illa ut.

– Hot får man var och varannan kväll, säger en vaktchef på en Stockholmsklubb.

Ordningsvakter är den yrkesgrupp som löper störst risk att utsättas för hot och våld, enligt en rapport från Afa försäkringar.

Hela 44 procent av yrkesgruppens arbetsolycksfall beror på hot och våld, en högre andel än för socialarbetare och poliser. För poliser har risken minskat de senaste åren, samtidigt som den ökar för ordningsvakter, enligt rapporten.

Mörkertalet – framförallt inom krogvärlden – uppges dessutom vara skyhögt. I en forskningsrapport från Stockholms universitet som handlar om ordningsvakter i krogmiljö uppgav samtliga dörrvakter som intervjuades att de nästan aldrig anmäler våld och aldrig hot efter som det “drar onödig uppmärksamhet” till krogen. En del var även rädda för att bli motanmälda – alltför många anmälningar kan leda till att polisen drar in vaktens tillstånd.

”Man känner sig utlämnad”

Aftonbladet har under två veckor talat med ett stort antal ordningsvakter som jobbar i krogmiljö. De bekräftar bilden.

– Hot är nog inte så vanligt att det anmäls till polisen. Det får liksom rinna av en med en förhoppning att det bara är ord, säger Roger Bengtsson, ordningsvakt i Kristianstad.

Ingen Aftonbladet talat med förnekar att det finns problem med våld, maktmissbruk och rasism inom ordningsvaktskåren, men samtidigt är det en oreglerad bransch med oklara ansvarsroller. Dessutom saknar de ofta en samlad röst.

Svenska Transportarbetarförbundet är det fackförbund som brukar organisera ordningsvakter.

– Men vi har ganska få medlemmar som jobbar krog, säger Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på förbundet.

Kort utbildning – och små bolag

Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen, arbetsgivarnas fackförbund, är inne på samma spår.

– Just ordningsvakterna på krog jobbar oftast som egenföretagare eller i mindre företag utan kollektivavtal. De är då inte medlemmar hos oss, säger hon.

Det här kan leda till flera problem, enligt personer i branschen.

  • Många av vakterna är som sagt anställda i små bolag, eget företag eller i föreningar och hyr ut sig själva till krogar. Därför är det ofta oklart vem som har ansvaret vid arbetsrelaterade skador. ”De större bolagen håller sig ofta borta från krogen för att det är så mycket problem där”, säger en person i branschen.
  • Poliser och andra som jobbar i riskfyllda miljöer får en så kallad ”debriefing”, ett samtal, efter jobbiga händelser. Det får inte dörrvakter som inte tillhör stora bolag.
  • Och kanske framför allt: de korta utbildningarna leder till att många vakter är oförberedda på arbetet. Efter endast två veckors utbildning inom juridik, självförsvar, batonghantering och sjukvård kastas vakterna ut i verkligheten. Många aktörer, som facket, har krävt att utbildningen förlängs.

– Det är egentligen ett otroligt arbete som utförs, med tanke på hur lite utbildning som tillhandahålls för att man ska vara en del av våldsmonopolet, säger Gustaf Järsberg.

”Folk tycker att de har rätt att gå dit”

Ett annat problem som ofta nämns är att dörrvakter jobbar på polisens uppdrag – men får jobben av krogarna.

Om ordningsvakten gör något som inte ligger i krögarens intresse, som att kasta ut en stamgäst för att hen stör ordningen, kan krogarna reagera med att sluta anlita vakten, uppger flera vakter.

– Det gäller att de ordningsvakterna är trygga i sig själva och kan ta rätt beslut ändå. Polisen är din huvudman i alla lägen, även om det blir obekvämt eller att man kanske inte ens kan jobba kvar, säger Jan Höglund, ordningsvakt och ledamot i branschförbundet Sveriges Förenade Ordningsvakter.

Dessutom kan det paradoxalt nog också straffa sig om vakterna gör ett för bra jobb.

– Vad som kan bli ett moment 22 är att om vi ordningsvakter tar hjälp av polisen för detta kan stället få ett rykte om att inte ha god ordning, just för att polisen har varit där, säger ordningsvakten Roger Bengtsson, som jobbar i Kristianstad.

Varför tror du att ordningsvakter har en så negativ bild hos många?

– Det har funnits händelser där ordningsvakter begått övervåld. Varje sådan händelse tar död på tusen bra händelser. Det är aldrig roligt att bli stoppad i dörren, folk tycker att de har rätt att gå dit. Det är en stökig miljö och det kanske inte alltid finns tid att förklara varför man nekar och då kan folk känna sig felaktigt behandlade, säger Jan Höglund.

Roger Bengtsson säger att ordningsvakterna får oförtjänt mycket kritik i medierna. Han menar att de beror på att de flesta inte vet vilka befogenheter vakterna har och att de faktiskt får använda våld i vissa lägen.

– Min upplevelse som ordningsvakt är dock att de flesta har en positiv bild av oss. De få som inte har det kan ha någon händelse i bagaget där de tycker sig ha blivit orättvist behandlade och därefter färgar detta kommande möten, säger han.

En krögare vi talat med är inne på säger dock att en orsak till att människor kan ha en negativ bild av vakter beror på att krogarna haft fel fokus när de rekryterar.

– Man har behandlat vakter som en ren säkerhetsfråga, man ser det inte som ett service-yrke. Har man en tuff attityd bemöts man med en hård attityd. Har man en mjukare stil så blir det oftare en bättre miljö, säger krögaren

De senaste åren har efterfrågan på ordningsvakter skjutit i höjden, inte minst för att de satts in att bevaka allmänna platser som torg och centrumområden. Regeringen ska efter sommaren tillsätta en utredning som bland annat ska titta på ordningsvakternas arbetsuppgifter, befogenheter och längden på utbildningen.

Har du tips om våld eller kriminalitet i krogmiljö? Tveka inte att tipsa oss på martin.schori@aftonbladet.se eller använd vår krypterade Tipsa-tjänst. Du kan vara anonym.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.