Demonstranternas nya knep - gröna laserpekare

Publicerad 2019-08-03

Demokratiprotesterna i Hongkong fortsätter, trots att tio års fängelse hotar de som grips.

På lördagskvällen sköt polis återigen tårgas mot unga demonstranter, som attackerade en polisstation.

Samtidigt har demonstranterna hittat ett nytt knep för att undgå identifiering: laserpekare.

Massiva protester har pågått i över två månader. Tidigare kunde demonstranterna använda den krypterade meddelandetjänsten Telegram för att kommunicera, och minska risken för upptäckt. Men tjänsten ligger nere i Hongkong sedan i juni.

De protesterande har också maskerat sig för att undvika de ansiktsigenkänningsprogram som används i Hongkong och övriga Kina. Nu skriver brittiska The Independent att en ny metod börjat användas.

Med hjälp av gröna laserpekare som riktas mot polisens kameror försöker demonstranterna hindra ordningsmakten att fånga dem på bild. Det framgår av videofilmer som BBC och en frilansjournalist publicerat.

Gripna riskerar tio års fängelse

Skälet är enkelt: att hamna på bild kan vara ödesdigert. Denna vecka har 44 tidigare gripna åtalats för upplopp. De riskerar nu upp till tio års fängelse.

Men demonstrerande hongkongbor sade till media under lördagskvällen att de inte tänker ge sig, trots fängelserisken.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte var orolig. Men om vi inte har frihet, vad ska vi då med ett jobb till, sade 24-årige Cliff Cheng till New York Times.

Under lördagens demonstrationer ockuperade tusentals personer ett stort shoppingområde, och några attackerade en polisstation med tegelstenar och färgfyllda flaskor. Trafiken i området stod tidvis helt stilla, och demonstranterna byggde barrikader på flera gator.

Tungt utrustad polis anlände vid nio-tiden på kvällen och började skjuta tårgas. Några demonstranter tacklades ner på gatan av polis, uppger New York Times.

Lördagen var den första av tre planerade dagar med civilt motstånd.