Utredning vill infoga nätläkare i vårdsystem

Grim Berglund/TT

Publicerad 2019-09-30

Göran Stiernstedt, regeringens särskilde utredare om primärvårdens organisation, presenterar ett slutbetänkande på tisdagen. Arkivbild.

En ny utredning om primärvårdens organisation ser stora brister som kan leda till ojämlik och ineffektiv vård.

Nätläkarnas närvaro måste enligt utredarna integreras i ett reformerat vårdval, där patienterna knyts närmare till den vårdcentral de valt.

Utredningen, som letts av läkaren och tidigare sjukhuschefen Göran Stiernstedt, lämnar sitt slutbetänkande på tisdagen. Där riktas skarp kritik mot den vårdvalsreform som genomfördes 2010 och som enligt utredningen lett till bristande kontinuitet och därmed dålig patientsäkerhet och tillgänglighet.

Förbättrad kontinuitet

"För att stärka jämlikheten föreslår vi flera åtgärder i riktning mot ett mer nationellt system", skriver Stiernstedt på Dagens Nyheters debattsida.

Utredarna föreslår att patienter "på förhand och mer långsikt väljer den vårdcentral som ska utföra vården". Utredningen vill också se en enhetlig nationell patientavgift i primärvården på 100 kronor.

Fysisk nätläkarvård

Slutbetänkandet siktar sedan in sig på nätläkare "som skapat debatt genom en aggressiv marknadsföring och ofta anklagats både för att skapa onödiga besök och kostnader samt spä på ojämlikhet i vården".

Utredarna vill att nätläkarnas verksamhet integreras i vårdsystemet för att kunna ta del av offentlig finansiering. Nätläkare bör därför ansöka om etablering i var och en av landets regioner och "tillhandahålla möjlighet till fysisk vård, antingen genom egen försorg eller via avtal med underleverantör", kräver utredningen.

Kräver nytänkande

Policy- och utvecklingschefen Livia Holm på nätläkarbolaget Kry är kritisk till de första signalerna från slutbetänkandet.

– För att främja vården så behöver vi mindre av systemtänkande och mer nytänkande, säger hon och påpekar att digital vård kan verka över regiongränser.

Hon förhåller sig avvaktande till förslaget att nätläkare måste etablera sig i alla de regioner där de är verksamma, eftersom det skulle innebära en försämring av tillgängligheten i tjänsterna och att de sannolikt inte blir tillgängliga i hela landet som de är i dag.

– Det kan innebära en undanträngningseffekt och försvåra patienternas valmöjlighet, säger Holm som först vill läsa hela slutbetänkandet innan hon helt kan bedöma betänkandets effekter.

Nätläkarbolaget Kry ser samtidigt en utveckling mot större fysisk närvaro, något som Stiernstedt efterlyser.

– Vi finns nu i Sörmland och i Skåne, säger Holm.

Hon gläds samtidigt åt att utredningen ser positivt på den nya, digitala formen av läkarvård.

– Det är väldigt positivt att utredaren Stiernstedt ser värdet av utvecklingen med digital vård, säger Livia Holm.

Följ ämnen i artikeln