Så blev aktivisternas paraplyer små pianon

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-11-27

När städare intog Hongkongs gator efter en av sommarens mer våldsamma protester stod designern Kevin Cheung där. På kort tid räddade han 36 stukade paraplyer ur skräpmassorna – som nu förvandlats till små fingerpianon.

Paraplyer har allt sedan 2014 varit synonyma med Hongkongs prodemokratiska proteströrelse, vars aktivister använt dem för att skydda sig mot pepparsprej och tårgas.

Under året fick protesterna ny fart, till en början motiverade av ilska mot ett lagförslag som handlade om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Det resulterade i eskalerande sammandrabbningar mellan demonstranter och polis – och fler trasiga paraplyer.

– Jag kunde känna det våld som paraplyerna och deras ägare varit med om, säger Cheung till nyhetsbyrån Reuters.

Ny kollektion

32-årige Cheung har länge varit intresserad av återbruk. I sin ateljé lossade han paraplyernas metallställningar och använde dem till små fingerpianon – nio "tangenter" i metall fästa på en trälåda.

Cheung har tillverkat fingerpianon en tid, men de han samlade i hop i somras blev till en ny kollektion. På dessa instrument kan demokratirörelsens inofficiella kampsång "Glory to Hongkong" framföras.

Intäkterna från försäljningen av de 45 instrumenten har han donerat till två organisationer som stödjer demokratiaktivisterna med juridisk hjälp respektive medicinsk vård.

Bland köparna finns både stora banker och ett boende för poliser, enligt designern.

Söker rispor

Kevin Cheung noterar att hans kunder tidigare ville ha mer perfekta instrument. Men de som köpte från den nya kollektionen tittade efter bevis på tumult – som rispor eller slag – på de små pianona.

– Det avfall som kommer ur en stad har stark koppling till vad som sker i den, konstaterar han.

Cheung, som följt demokratirörelsen sedan 2014, säger att känslan i stort är densamma nu som då men att dagens aktivister är mer desperata. De har också tvingats uppgradera sin utrustning.

– För fem år sedan hade de bara paraplyer. Nu har de hjälmar, gasmasker och till och med sköldar.

Följ ämnen i artikeln