Efter SCB-skandalen: Tvingas räkna om hela Sveriges BNP

Uppdaterad 2019-11-15 | Publicerad 2019-11-11

Nyheten om den falska statistiken från Evry skakar om på högsta nivå.

Nu tvingas SCB räkna om den mest avgörande siffran i svensk ekonomi – landets BNP.

– Vi kommer att försöka rätta upp så mycket det går, säger Helena Kaplan, chef på SCB:s avdelning för nationalräkenskaper.

Aftonbladet avslöjar i dag hur underleverantören Evry kunde pressa fram felaktiga arbetslöshetssiffror från en källare i Solna.

Flera anställda vittnar om hur arbetsförhållandena skapat en grogrund för manipulation av statistikunderlag:

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en anställd till Aftonbladet.

Men det är inte bara regeringens beslutsunderlag i arbetslöshetsfrågor som blivit fel.

Rättar till siffrorna

Också underlaget för Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, har påverkats av den felaktiga statistiken i den så kallade AKU-undersökningen.

Nu tvingas SCB gå bakåt i tiden och räkna om Sveriges BNP.

– Vi kommer att försöka rätta upp så mycket det går, säger Helena Kaplan, chef på SCB:s avdelning för nationalräkenskaper där Sveriges BNP räknas ut.

Hon säger att ett arbete inleddes omgående på BNP-avdelningen efter larmet om felen i statistikunderlaget i AKU-undersökningen. Internt på avdelningen sjösattes en plan för att hantera den uppkomna situationen.

– Vi har utrett det här sedan problemen blev kända och vi har en plan för hur vi ska hantera detta i nationalräkenskaperna, säger Helena Kaplan.

Det handlar om de kvartalsvisa BNP-siffrorna som SCB nu får revidera tillbaka i tiden. Enligt SCB har felaktigheter identifierats så långt tillbaka i tiden som till början av 2018.

Oklar påverkan

På SCB har man ännu ingen uppgift om hur stor påverkan den falska statistiken har haft på BNP-siffrorna. Men eftersom AKU-undersökningen ligger till grund för främst de offentliganställdas arbetstid i BNP-uträkningen förväntas inga dramatiska förändringar, säger Helena Kaplan.

– Det handlar inte om hela ekonomin utan den offentliga sektorn, som förvisso är en tredjedel av svensk ekonomi, säger hon.

Evrys call center ligger avskilt i källaren på huvudkontoret i Solna.