Kampanjerna drog igång direkt inför julvalet

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Boris Johnson som kalkon, Jeremy Corbyn som elak grinch.

De brittiska tidningarna drog igång sina kampanjer så fort parlamentet sagt ja till julval.

Samtidigt förhandlar huvudmotståndarna redan om att mötas i tv.

Brexit-turerna i Storbritannien rullar vidare efter att EU förlängt deadline till 31 januari. På tisdagskvällen klubbade underhuset beslutet som skickar britterna till valurnorna den 12 december.

Därmed fick premiärminister Boris Johnson som han ville – efter att Jeremy Corbyns Labour bytt fot. Så sent som i måndags röstade de nej till julvalet.

Tidningarna väljer sida

Nu väntar en valkampanj i racerfart och för de brittiska tabloiderna – som av tradition öppet backar sin favorit – tog det inte många timmar att växla upp.

1 av 11

Tory-vänliga The Sun låter onsdagens förstasida explodera i ett nyårsfyrverkeri med rubriken ”New years leave”. Tidningen menar att Brexit kan bli av redan vid årsskiftet om Johnson vinner julvalet och presenterar honom som ”vårt enda val”.

Daily Mail, också traditionellt konservativ, pryder förstasidan med en teckning där Boris Johnson föreställer jultomten och styr sin släde i skyn. Men tidningen konstaterar att Liberaldemokraterna och Brexitpartiet är ett hot mot Tories och kan göra att Jeremy Corbyn snor åt sig segern. Labourledaren står där bak på släden alldeles grönmålad och rubriken lyder: ”Låt inte grinchen stjäla din jul”.

The Mirror kontrar med Boris Johnsons huvud på en kalkonkropp och rubriken ”It’s time to stuff the turkey”. Genom nyvalet, skriver tidningen, får väljarna ”en chans att bli av med Johnson”.

Ska mötas i tv

Nu är förhandlingarna om tv-debatter mellan huvudmotståndarna redan igång, uppger Daily Mail. Tory-strategerna föredrar enligt tidningen att Johnson bara debatterar mot Corbyn, allt för att slippa riskera en upprepning av Liberaldemokraternas framgångar under Nick Clegg 2010.

I de senaste opinionsmätningarna leder Tories med drygt 35 procent. Labour är tvåa med kring 25 procent och Liberaldemokraterna snittar kring 18 procent.

Financial Times varnar dock i en analys för att Boris Johnson har mindre stöd nu än Theresa May hade i nyvalet 2017 då Tories förlorade sin majoritet i parlamentet.

PODD Vad händer med brittiska nyvalet?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om nyvalet i Storbritannien, hur det påverkar Brexit och om vem som kan tänkas vinna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: