Sverige överväger anmäla Frankrike för masker

Anja Haglund/TT

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-04-03

Fyra miljoner skyddsmasker som Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike.

Den svenska regeringen överväger att anmäla ärendet till EU-kommissionen som ett regelbrott.

– Det kan vara dags för det tunga artilleriet, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Fortfarande har många länder exportrestriktioner av kritiskt sjukvårdsmaterial inom EU. Utrikesminister Ann Linde (S) och Anna Hallberg ser det som mycket allvarligt.

– Nu är det dags att ta kontakt med Frankrike igen, säger Anna Hallberg.

– Men det finns också en möjlighet att anmäla det här som ett överträdelseärende. Det här är ett brott mot reglerna för den inre marknaden.

Det allvarliga består i, anser Hallberg, att om alla länder gör som Frankrike så innebär det problem för alla, det finns inget land som klarar att försörja sig självt med till exempel skyddsutrustning.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Ekot i Sveriges Radio.

Skulle skickas vidare

En del av Mölnlyckes masker, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landet som kan användas i kampen mot coronaviruset.

Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs. Det gäller enligt regeringen även Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien.

Risk finns dessutom att fler medlemsstater överväger att göra det. Anna Hallberg förstår att det politiska trycket är hårt, ledare vill visa handlingskraft och skydda närområdet.

– Det är en instinkt. Men det är en ryggmärgsreflex som leder helt fel, säger Hallberg som önskar se ett mer moget, långsiktigt tänkande som går ut på att tillsammans med andra minska sårbarheten.

Flera nivåer

Regeringen pekar samtidigt på att det är positivt att Tyskland, som Sverige bråkade med för några veckor sedan, och Bulgarien har återkallat sina restriktioner.

EU beslutade i mars att viss medicinsk utrustning behöver tillstånd för att exporteras utanför EU. Men det ska fortfarande råda rörelsefrihet för varor inom unionen.

Frågan om Mölnlyckes skyddsmasker har tagits upp av regeringen på en rad olika nivåer, av Anna Hallberg, av statsministern och Ann Linde, bland andra.

– Den inre marknaden, som borde vara det bästa vi har, fungerar inte fullt ut i det här krisläget. Dessutom är det ju bara att konstatera att alla ledare – inklusive Frankrikes – har fattat beslut om att det här inte ska ske. Ändå sker det, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Snabbast vinner

Sverige är en relativt liten aktör på den internationella marknaden. Hur står vi oss generellt i den globala huggsexan om skyddsutrustning?

Enligt branschorganisationen Swedish medtech varken gynnas eller missgynnas Sverige. De stora medicinteknikbolagen är angelägna om att försörja alla de marknader de normalt säljer produkter till. Däremot har Sverige i vissa fall varit sena med att beställa produkter.

"I de situationerna har vi förlorat produkter avsedda för den svenska marknaden", säger Swedish medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand i en kommentar.

Varorna har då i stället omfördelats till andra länder. I praktiken är det alltså snabbast som vinner.