Åtal riskerar skvätta på Trump

President Donald Trump har all anledning att vara nervös.

Åtalet mot hans förre kampanjchef är sannolikt bara början. Även om inga direkta kopplingar till Trumps kampanj finns i åtalet riskerar det att skvätta på presidenten.

Det var ingen slump att Trump igår twittrade argt och intensivt om att istället för att undersöka honom så borde utredarna ägna sig åt att granska Hillary Clintons kampanjs samröre med ryssarna.

Ett sätt för Trump att försöka skifta fokus från sig själv till sin motståndare. En taktik presidenten ofta använder när han känner sig pressad.

Paul Manafort var från mars till augusti 2016 chef för Donald Trumps valkampanj. När det avslöjades att han arbetat som rådgivare åt den ryssvänlige premiärministern Viktor Janukovitj i Ukraina och fått olagliga mångmiljonbelopp i arvode för att smutskasta oppositionen fick han sluta som kampanjchef.

Amerikanska myndigheter inledde sin granskning av Manafort redan innan han blev Trumps kampanjchef. Det handlar både om skatteflykt och att han arbetat åt utländska regeringar utan att registrera detta hos amerikanska myndigheter.

Avlyssnad

Enligt tidigare uppgifter i amerikanska medier har FBI avlyssnat Manafort, bland annat under hans tid som kampanjchef för Trump.

Vid en eventuell rättegång vittnar Manafort under ed och kommer sannolikt att tvingas svara på frågor om vilka ryska kontakter han hade som Trumps kampanjchef och om han med kandidat Trump diskuterade en eventuell rysk inblandning i den amerikanska rörelsen.

Vad som kan komma fram vid en sådan rättegång vet ingen i dag.

Men det faktum att minst en nära före detta medarbetare till Trump åtalas ökar risken för att det ska komma fram för Trump komprometterande uppgifter. Manafort och eventuella andra som åtalas kommer i första hand att vilja skydda sitt eget skinn och inte presidenten.

Ljugit

En del ser åtalet som ett sätt att sätta press på Manafort för att få honom att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning.

Vid sidan om Manafort finns ett erkännande som på ett mer direkt sätt kopplar Trumpkampanjen till Rysslandsspåret. Förre Trumprådgivaren George Papadopoulos medger att han ljugit om ett möte som han försökt få till mellan Trumpkampanjen och en peson med känningar i den ryska maktapparaten. En person som Papadopoulos nu medger uppgav att han hade komprometterande uppgifter om Hillary Clinton. Det var därför ex-rådgivaren ville förmedla mötet.

Inga bevis finns idag för att Trump på något sätt skulle ha känt till eller aktivt medverkat till att ta ryssarnas hjälp för att smutskasta sin motståndare Hillary Clinton. Men med rättegångarna kommer en rad ny information att bli offentlig. Information som kan rentvå Trump men som också kan vara potentiellt skadlig.

Presidenten granskas redan av den särskilde åklagaren för reda ut om han sparkade FBI-chefen James Comey för att hindra utredningen om Rysslandsspåret.

Riksrätt

Risken Trump löper är att ställas inför riksrätt. Det är dock ett beslut som bara ledamöterna i representanthuset kan fatta. Eftersom republikanerna har en klar majoritet där kan det ske först om det finns klara bevis för att Trump verkligen känt till Rysslands försöka att påverka valet eller till och med uppmuntrat det.

Men även om inga sådana bevis dyker upp riskerar åtalet mot Manafort att spilla över på Trump.

Han är redan en väldigt svag president med låga popularitetssiffror. Även om hans kärnväljare fortfarande stöttar honom.

Presidenten har hittills misslyckats med alla stora vallöften som han försökt få igenom. Från inreseförbudet för muslimer till avskaffandet av Obamacare. Detta trots att republikanerna har egen majoritet i kongressen.

Det blir inte lättare för Trump att få igenom sin politik om det samtidigt pågår rättegångar som till en del handlar om Rysslands försök att hjälpa honom att vinna valet.