Stjärnkockens bea blev ”årets matbluff”

Publicerad 2017-01-25

Stjärnkockens sås har nu utnämnts till årets matbluff.

En normalstor tryffel hade räckt till 1 000 kilo ”tryffelbearnaise” signerad Erik Lallerstedt.

Nu utnämns stjärnkockens såsspecial till ”Årets matbluff” av konsumentföreningen Äkta vara.

– Jag tror att många känner sig lurade, säger ordförande Björn Bernhardsson.

På onsdagsmorgonen presenterades vinnaren av det inte så smickrande priset ”Årets matbluff”, som delas ut av konsumentföreningen Äkta vara. Och med 33 procent av rösterna kunde en solklar etta koras.

Närmare 14 000 svenskar deltog i omröstningen – mer än dubbelt så många som tidigare år, enligt Äkta vara. Och värst var enligt deltagarna produkten ”Eriks Tryffelbearnaise” – en produkt som marknadsförs som bearnaisesås med tryffel baserad på recept från stjärnkocken Erik Lallerstedt.

– Intresset för antipriset har helt klart växt. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad, säger Björn Bernhardsson, ordförande för Äkta vara, i ett pressmeddelande.

”Känner sig lurade”

Lallerstedts sås, som liksom övriga produkter signerade av stjärnkocken tillverkas av företaget Kavli, fick drygt 600 fler röster än tvåan – Knorrs mörka oxbuljong. En av orsakerna till att Lallerstedts Tryffelbearnaise dömdes så hårt var att den bara innehåller 0,005 procent äkta tryffel.

Det innebär, enligt Björn Bernhardsson, att en normalstor tryffel hade räckt till ett helt ton sås.

– Jag tror att många känner sig lurade av att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne, säger han.

”Gör inte smaken bättre”

I tidningen Expressen bemöter Erik Lallerstedt folkets hårda dom. Han är kritisk mot tävlingen i sig, och säger att Bernhardsson ”är mer ute efter uppmärksamhet än den riktiga faktan”.

Lallerstedt menar att den relativt begränsade mängden tryffel i bearnaisesåsen inte är något större problem. Han säger att det handlar om ett avvägande som är välbekant för bevandrande inom den högre matlagningskonsten.

– Om man kan något om gastronomi och mat så vet man effekterna av att ha tryffel i. Har man i mer tryffel så gör man inte smaken bättre, säger Lallerstedt.

Vidare menar kocken att det enda han kan göra är att istället börja skriva ”bearnaise smaksatt med tryffel” framöver. Bernhardsson lovar i sin tur att tävlingen fortsätter nästa år.

Följ ämnen i artikeln