KD kräver Skyttedals uteslutning – kan få stanna: ”Gratis publicitet”

Publicerad 2024-04-10

Kristdemokraterna vill att Sara Skyttedal utesluts ur EU-parlamentsgruppen EPP och nya samtal ska snart hållas om Skyttedals framtid.

Men enligt EPP:s talesperson kan Skyttedal bli kvar i EPP.

– Uteslutningsprocessen kräver tid, säger Pedro Lopez, presschef för EPP i Europaparlamentet.

I slutet av förra veckan kunde Aftonbladet rapportera att KD försöker utesluta Sara Skyttedal ur den parlamentariska gruppen EPP, som KD och M är medlemmar i.

Anledningen är att Skyttedal blivit politisk vilde.

Enligt uppgifter till DN ska en omröstning inom EPP om uteslutning ske i nästa vecka efter samtal med EPP-ordföranden Manfred Weber.

Men det är fortsatt ovisst om Skyttedal tvingas ur EPP eller inte.

Enligt Pedro Lopez, presschef för EPP i Europaparlamentet, tar en uteslutningsprocess tid och riktar rampljuset mot saker som EPP inte vill fokusera på innan valet.

– Uteslutningsprocessen kräver tid och inkluderar utfrågning med ledamoten och en votering. Eftersom vi bara har två veckor kvar på mandatperioden kanske det inte är intressant med en uteslutning eftersom det bara skulle skapa gratis publicitet för henne, säger han.

KD kräver uteslutning

Enligt Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin har KD en dialog med EPP där partiet anser att det är naturligt att Sara Skyttedal utesluts. Men partiet uppger att man inte driver frågan om Sara Skyttedals uteslutning aktivt.

Pedro Lopez säger att EPP inte har fått in någon officiell begäran om att utesluta Sara Skyttedal.

Att hon nu är vilde leder inte automatiskt till att hon utesluts, säger Pedro Lopez vidare.

EU-parlamentet.

Vill återgå till gruppen efter valet

Med sitt nya politiska projekt, Folklistan, har Sara Skyttedal sannolikt siktet inställt på att återgå till EPP-gruppen om hon kommer in i EU-parlamentet.

Men det kommer att kräva en förhandling, där Skyttedal kan få kalla handen.

– I händelse av att hon skulle bli vald i juni kommer hon inte automatiskt att bli medlem i EPP-gruppen eftersom hon väljs på en lista för ett parti som inte tillhör EPP, säger Pedro Lopez.

– Om hon skulle vilja bli medlem behöver hon argumentera för sin sak för gruppen som sedan fattar beslut genom en omröstning.