L-falang i protest mot könslagen – skickar brev till ministrar

Publicerad 2024-04-04

Företrädare för Liberalerna går emot sitt parti och försöker stoppa den nya könstillhörighetslagen.

Ett protestbrev har skickats till ministrar och liberalernas gruppledare i riksdagen.

– Tiden tickar till ett riksdagsbeslut. Jag uppmanar alla liberaler att rösta nej, säger Birgitta Granquist, vice ordförande i Liberala kvinnor.

I dag håller riksdagens socialutskott sista sammanträdet om den uppmärksammade könstillhörighetslagen.

Den 17 april ska kammaren rösta om frågan – in i det sista pågår försök att övertala riksdagsledamöter att rösta nej.

Moderaterna och Liberalerna är drivande i att få igenom lagen. Aftonbladet har tidigare avslöjat att motståndet i moderata riksdagsgruppen är mycket stort. 80 procent av ledamöterna uppges vara emot. Men få, om ens någon, väntas gå emot partilinjen, enligt M-källor.

I Liberalerna har tunga namn i kvinnoförbundet öppet tagit strid mot partilinjen.

– Jag tycker inte att lagförslaget är färdigt för beslut. Frågan om effekterna av lagen på unga och kvinnor behöver utredas mer innan man går fram med det här, säger Birgitta Granquist, vice ordförande i Liberala kvinnor.

L och M kör över KD

Kvinnoförbundet har dock inte fattat något samlat beslut.

Birgitta Granquist.

Enligt Granquist beror det på att frågan inte var lika stor när förbundet hade sin senaste stämma. Hennes uppmaning till Liberalernas riksdagsledamöter är att rösta nej. Ännu har hon inte fått någon indikation på att någon av dem kommer bryta partilinjen.

Att Liberalerna och Moderaterna väljer att gå fram med frågan, trots att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot, övergår Granquist förstånd.

– Det är märkligt att man väljer just den här frågan när man går emot regeringssamarbetet, säger hon.

Nyligen skickade styrelsen för Liberala kvinnor i Göteborg ett brev till flera ministrar i regeringen med uppmaning att noga begrunda de negativa konsekvenserna av lagförslaget.

Protestbrev till ministrar

I brevet skriver de att de är djupt bekymrade över med vilken hastighet lagen har ”forcerats fram”.

Lina Nordquist (L).

Brevet skickades även till Lina Nordquist, gruppledare för Liberalerna i riksdagen.

”Vi befarar att ett underlättande av byte av juridiskt kön kan förstärka eller skapa en könsdysfori. Risken är att en sådan förändring kan legitimera en önskan om att gå vidare med ett könsbyte.” ”Ungdomen präglas normalt av ett ifrågasättande av den egna sexualiteten och identiteten i stort. Att grubbla över sin egen sexuella läggning och identitet är normalt och föranleder i normalfallet inte könsbyte.” står det i brevet.

Liberala kvinnoförbundet är inte ensamma i sin kritik. Politiker i flera andra kvinnoförbund är också negativa, däribland Socialdemokraternas kvinnoförbund där Annika Strandhäll är ordförande.

Aftonbladet har sökt utan framgår sökt Josefin Malmqvist, ordförande i Moderaternas kvinnoförbund. Ebba Jennolf, projektledare på förbundet, säger att de inte har fattat något beslut i frågan.

Olof Svensson