Kommunens drag under elkrisen – invånare får skjuta upp räkningar

Publicerad 2022-12-31

Christian Sonesson (M).

Invånare i Staffanstorps kommun får oväntad hjälp under elkrisen.

Kommunen har fattat beslut om att de som har det tufft ska få anstånd med räkningarna.

– Ingen ska behöva välja mellan sin elräkning och sin hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Aftonbladet.

Elkrisen slår hårt mot de svenska hushållen och i Skåne riskerar räkningarna att bli extra dyra de kommande månaderna. I Staffanstorps kommun har man fattat beslut om att invånare som har svårt att betala sina räkningar ska få hjälp från kommunen.

I veckan skrev kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) under ett beslut som innebär att människor kan få anstånd med betalningarna av kommunala tjänster.

– Många kommer med stor sannolikhet att få det tufft. Man kanske klarar januariräkningarna men sen kommer februari. Vi har kommit fram till att det är rimligt att vi ger anstånd i stället för att skicka räkningarna till inkasso, säger han till Aftonbladet.

Gäller fram till 30 april

De kommunala tjänsterna som omfattas är bland annat barnomsorg, färdtjänst, vård och miljö.

– Ingen ska behöva välja mellan sin elräkning och sin hemtjänst, säger han.

Enligt kommunens beslut kan invånare få anstånd från och med årsskiftet och fram till 30 april. Sonesson säger att det kommunala bolaget Staffanstorps Centrum AB ska fatta ett liknande beslut gällande bland annat elnätsavgifterna.

– Det här gör inte att fakturorna försvinner. Men de som har det svårt kan vinna tid för att sedan kunna betala sina räkningar, säger han.

Sonesson säger att kommunen är rustad för att ge anstånd under den tuffa period som väntar.

– Vi har så pass stark ekonomi att vi inte är beroende av att få in de här fakturorna nu. Sen tror jag att många känner att man kan och vill betala sina räkningar direkt. Det tror jag att de allra flesta gör, säger han.

Följ ämnen i artikeln