Miraklet i Missouri: Ingen rutten nunna

Publicerad 2023-05-28

Nunnan hade legat begravd i fyra år, men kroppen var orörd när kistan öppnades.

Nunnans spruckna kista grävdes upp efter fyra år.

Där låg hon. Helt orörd med bara ett tunt lager mögel över sig.

Nu vallfärdar tusentals katoliker till ”Miraklet i Missouri”.

Syster Wilhelmina Lancaster grundade klostret ”Benedictine Sisters of Mary, Queen of the Apostles” i Missouri, USA. Hon dog 2019, 95 år gammal. I år bestämdes det att hon skulle flyttas och begravas inne i klostret.

Chocken: ”Skrek av glädje”

Men när kistan kom upp ur jorden fick nunnorna en chock.

– Abbedissan tittade genom sprickan i kistan, som mycket tydligt uppstått strax efter hennes begravning. Hon såg en helt intakt fot med strumpan på, precis som den såg ut när vi hade begravt henne. Hon kunde inte låta bli att skrika av glädje, säger en av nunnorna som vill vara anonym till Newsweek.

När de öppnade kistan såg de att kroppen var i princip helt oförstörd. Förutom ett tunt lager med mögel som nunnorna borstade bort. Det beror antagligen på att kistan spruckit och fukt tagit sig in. En misstanke som stärktes av strumpan hon begravdes med var fuktig.

”Ett mirakel”

Att kroppen är oförstörd ses som ett mirakel av många och är ofta en anledning till att personer helgonförklaras. Dessutom är Syster Wilhelmina Lancaster antagligen den första afro-amerikanen vars kropp hittats oförstörd, enligt The Guardian.

Men än så länge har ingen process för att få henne helgonförklarad dragit igång, skriver Biskopen i Kansas City-St Joseph i ett uttalande.

Katoliker vallfärdar

Nyheten om att hon hittats oförstörd har spridit sig snabbt på sociala medier och beskrivs som ”Miraklet i Missouri”. Nu färdas tusentals till klostret för att se kroppen.

– Det är inte många som kan säga att de har rört vid och bett över kroppen av ett helgon. Jag tror att de tusentals av oss som reste till Gower den här veckan nu kan säga att vi har gjort det, säger en av de som stod i kö för att se kroppen till USA Today.

Experten: Inte ovanligt

Men att en kropp dyker upp välbevarad efter fyra år behöver inte tyda på ett mirakel enligt Nicholas Passalacqua, docent och chef för forensisk antropologi vid Western Carolina University.

– Vi räknar i i allmänhet med att det tar ungefär fem år för en kropp att bli skeletterad. Det är utan en kista eller någon annan behållare eller förpackning som omger kvarlevorna. Så för den här kroppen, som begravdes i en kista, tycker jag personligen inte att det är så förvånande att kvarlevorna är välbevarade efter bara fyra år, säger han till Newsweek.

Följ ämnen i artikeln