”Min dotter var den gladaste och lyckligaste ungen innan det här”

Efter Snapchat-larmet – man misstänks för brott mot stort antal barn

Publicerad 2024-02-17

Mamman som Aftonbladet träffat gråter när hon berättar om hur mannen har ödelagt familjens tillvaro.

En 50-årig man misstänks för över 50 sexualbrott mot barn.

På måndag inleds rättegången mot honom i Jönköpings tingsrätt.

– Jag hade världens lyckligaste unge innan det här. Han har förstört hela hennes liv, säger mamman till ett av de drabbade barnen.

I början av sommaren greps en 50-årig man i Jönköpings kommun misstänkt för sexualbrott mot flera barn.

– Det uppdagades genom att vårdnadshavare till två målsägare gick till polisen om att de misstänkte brott på Snapchat. När man följde upp det riktades misstankarna mot den nu tilltalade, säger åklagare Maria Lundberg, som leder utredningen.

Det visade sig att Snapchat-larmet bara var toppen av ett isberg.

Nyligen åtalades mannen för bland annat grov våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering.

I åtalet framkommer det att mannen även chattat med barn på Snapchat där han har tvingat dem att filma när de utför olika handlingar. Mannen har också skickat bilder och filmer med sexuellt innehåll till barnen.

”Tagit all glädje ifrån henne”

Mamman till ett av de många barnen som mannen misstänks ha utsatt, säger att han har förstört dotterns liv.

– Hon var världens gladaste och lyckligaste unge innan det här. Hon älskade allt och alla. Hon har ett väldigt stort hjärta och hon har alltid stått upp för dem som inte har det så lätt. Men han har tagit all den glädjen ifrån henne, säger mamman.

Det är ett år sedan som mamman började misstänka att något hade hänt hennes dotter. Flickan började bete sig annorlunda.

Hon gråter medan hon berättar om hur mannen har ödelagt familjens tillvaro.

– Det har gått några månader sedan vi fick vetskap om det här och jag har varit sjukskriven sedan dess, säger hon.

– Det har slagit omkull hela mitt liv, för mina barn är hela mitt liv. Allt har bara rasat samman.

Anade att något var fel

Mamman berättar att hon började misstänka att något inte stod rätt till i början av förra året. Hennes i vanliga fall så glada dotter började bete sig annorlunda. Hon duschade oftare, borstade tänderna i timmar, började klä sig annorlunda.

– Hon började klä sig i väldigt stora kläder. Hon förändrades i sitt kroppsspråk, hade uppdragna axlar och sov oroligt, säger mamman.

Sedan kom ett samtal från polisen.

– Polisen ringde och berättade vad som hade hänt. Det kom som en smäll i ansiktet. Vi erbjöds krishjälp genom kommunen och vårt barn erbjöds hjälp genom BUP. Men någon backning i övrigt har vi inte fått, säger mamman.

Åtalas på över 50 punkter

Efter att mannen hade gripits gjordes en husrannsakan hemma hos honom. Där hittade polisen bevis som pekade på att det rörde sig om många fler målsägare.

Polisen kollade också igenom mannens telefon där de såg hur han chattat med barn på Snapchat.

Åtalet mot mannen berör över 50 olika sexualbrott mot barn i olika delar av landet.

– Det här första åtalet innefattar nio målsäganden, men under utredningen har man anträffat material som indikerar att det är fråga om fler målsägare. Det kan potentiellt bli fråga om ett till åtal, säger Maria Lundberg.

”Jag vill att han ska veta att jag står upp för mitt barn, och för de andra barnen.”

Ska besöka rättegången

Mamman, som Aftonbladet talat med, säger att de senaste månaderna har kantats av ångest, oro och ilska. Men också skam.

– Som förälder klandrar man sig själv väldigt mycket, men jag förstår också att jag inte kunde gjort något annorlunda, säger hon.

– Jag kan inte sova på nätterna. Jag äter ångestdämpande medicin och medicin som ska hjälpa mig att sova, för allt känns som en uppförsbacke. Om jag lägger mig och inte har tagit min medicin så ligger jag bara och funderar på olika sätt att skada honom på, fortsätter hon.

På måndag inleds rättegången mot mannen. Mamman säger att hon tänker närvara under hela rättegången.

– Det känns viktigt för mig att åka dit, för jag vill att han ska se att jag är där och se mig i ögonen. Jag vill att han ska veta att jag står upp för mitt barn, och för de andra barnen.