Helena var ute med hunden Smulan – blev skadad i bombattentat

”Det sa pang, sedan kom en palm flygande”

Publicerad 2019-05-03

39-åriga Helena Lundgren var nära att sprängas ihjäl men räddades av kärleken till sin hund, Smulan.

När hon såg ett bombliknande föremål utanför en restaurang var första tanken att få bort hunden.

– Hade inte Smulan varit med så hade jag kanske tagit upp det för att se efter vad det var. Då hade det gått illa, säger Helena Lundgren.

Natten till den 27 april sprängdes en bomb vid en restaurang på Drottninggatan i Malmö. Explosionen var så kraftig att den hördes flera kilometer bort.

För 39-åriga Helena Lundgren blev explosionen en nära döden-upplevelse. Hon hade jobbat över i en butik på Drottninggatan och skulle åka hem med sin hund, Smulan.

När Helena närmade sig den aktuella restaurangen märkte hon att något var annorlunda.

– Det luktade krut. Som när man var liten och hade en knallpulverpistol, säger hon.

Hittade föremål med lång stubin

På några meters avstånd såg Helena att det rykte utanför restaurangen. Hennes första tanke var att det kanske brann. Hon knackade på vid köksingången men när ingen öppnade gick hon till huvudentrén. Där låg ett föremål.

– Min första tanke var att de har glömt att ta in sina dekorationer. De brukar ha en typ av marschaller utanför.

När Helena tittade närmare på föremålet såg hon att det pyrde i det. Och att något – som såg ut som en lång stubin var fäst ovanpå.

– Jag hinner tänka ”Ska jag ta en bild på den?” eller ”Ska jag ringa polisen?”. Jag beslutar mig för att ringa polisen och börjar gå bort med Smulan.

Såg palm komma flygande

Eftersom stubinen ser lång ut går Helena lugnt och ställer sig bakom en bil några meter från restaurangen. Hon ska precis slå 112 när bomben går av. Helena och Smulan kastas till marken av tryckvågen.

– Det sa pang, sedan kom tryckvågen och plötsligt ser jag en palm komma flygande.

Direkt efter explosionen lägger sig Helena över sin hund för att skydda henne. Hon vet att Smulan är skotträdd och är orolig att det kan smälla igen.

Fick livshotande chock

Efter en stund ser hon att det är illa med hunden. Smulan kippar efter luft och slemhinnorna är gråaktiga. Hon har fått en livshotande chock.

Helena larmar 112 men operatören tvekar att skicka en patrull till Drottninggatan. Denne ska nämligen ha fått flera samtal om en annan närliggande adress.

Helena blir frustrerad. Hon har ju stått precis bredvid bomben.

Smulan drabbades av en livsfarlig chock, själv har Helena fått tinnitus av den höga smällen.

Till slut ser hon en polisbil på avstånd och vinkar till sig den. När poliserna kommer fram vill de förhöra henne men då är hon bara fokuserad på att rädda sin hund.

– Jag har lugnande medicin för hundar kvar i min bil sedan nyår. Så jag vill dit snabbt.

Polisen låter henne gå till bilen – om hon lovar att komma tillbaka. Det räddar förmodligen livet på Smulan. När Helena gett henne den lugnande medicinen släpper den värsta chocken.

Skadorna på restaurangen blev omfattande. Dessutom fick bilen, som Helena tog skydd bakom, sidan intryckt och alla rutor krossade.

Polis: ”Ren tur att hon överlevde”

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och misshandel. Ingen har ännu gripits för dådet och polisen går nu igenom övervakningskameror i området.

Utredningsledare Lennart Andersson menar att Helena hade änglavakt.

– Det är ren tur att hon överlevde. Med den sprängverkan är det tveksamt om hon hade överlevt om hon varit närmare. Det hade i alla fall blivit svåra skador, säger Lennart Andersson.

Han utreder både sprängningen på Drottninggatan och de två sprängningarna som inträffat vid Nobeltorget i april. Han förklarar att det stora problemet för utredningarna är avsaknad av motiv då målsägandena eller vittnen inte gett mycket ledtrådar. Det gör honom frustrerad.

– Vi kan inte ha ett samhälle där folk inte berättar för oss och att folk går runt och spränger. Det är bisarrt, säger Lennart Andersson.

Har fått tinnitus

Idag – en vecka efter explosionen – mår både Helena och Smulan fortfarande dåligt. Smulan har ont i sin vänstra sida och framtassarna. Hon har också blivit rädd för att gå på gatan utanför mattes jobb och regerar starkt på ljud.

Helena har fått tinnitus.

– Det låter som fläktarna på Finnlandsfärjan. Och ibland kommer ett starkt pipande ljud. Jag hoppas det går över.

”Kan inte prata i telefon”

Dessutom hörs starka ljud extra tydligt. Helena beskriver det som om öronen inte filtrerar ljuden längre.

– Jag kan inte prata i telefon eller lyssna på musik. Det blir för högt. Och fiskmåsar låter som dinosaurier.

Hon är ändå tacksam för att det inte blev värre.

– Hade jag inte haft med mig Smulan hade jag kanske tagit upp föremålet för att titta på det eller stannat kvar för att ta en bild innan jag ringde polisen. Då hade jag dött.

”Tidsfråga innan någon dör”

Malmö har varit hårt drabbat av sprängattentat de senaste åren. Under 2018 inträffade 45 sprängningar och den på Drottninggatan var årets sjuttonde.

Helena känner sig uppgiven över kriminaliteten i Malmö och var nästan immun mot smällar – till hon själv drabbades. Hon hoppas på lagändringar som ger polisen större möjligheter.

– Polisen måste få större befogenheter. De vet ofta vem som ligger bakom men kan inte ta dem. Tyvärr är det nog en tidsfråga innan någon dör.

Följ ämnen i artikeln