Ny ovisshet i Israels nyval

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2019-09-17

Det blir, som väntat, ett jämnt lopp mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz i det historiska nyvalet i Israel.

Enligt vallokalsundersökningarna får Netanyahu inte den majoritet han önskat.

Enligt de stora vallokalsundersökningarna får Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen ungefär lika många mandat i knesset.

Netanyahu tycks därmed inte komma ur sin trängda position, där han sedan valet i april förgäves förhandlat om en regeringsbildning.

I stället tycks partiet han förhandlat med – det nationalistiska och sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu som leds av Netanyahus tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman – få ett än större mandat i sin vågmästarroll.

Sent på kvällen höll Lieberman ett kort anförande i Jerusalem, där han uppmanade parterna att bilda en samlingsregering.

– Vi har bara en möjlighet. En nationell, liberal, bred regering, som inbegriper Yisrael Beitenu, Likud och Blåvita alliansen, sade han.

Krävs stora samarbeten

Enligt vallokalsundersökningarna, som vid tidigare val spretat åt olika håll, får både Likud och Blåvita alliansen mellan 31 och 34 av knessets totalt 120 mandat vardera.

För att någon av dem ska kunna bilda en regeringskoalition utifrån det underlaget krävs att de blidkar flera småpartier i breda samarbeten.

Nyvalet är historiskt då Israel aldrig tidigare hållit två val under samma år.

Netanyahu är Israels hittills längst sittande premiärminister och vill fortsätta en femte mandatperiod, men i aprilvalet fick han ovanligt svagt stöd.

I regeringsförhandlingarna krävde Yisrael Beitenu bland annat att lagstiftningen ändras så att ultraortodoxa judar inte längre undantas från den annars obligatoriska värnplikten, vilket Netanyahu inte var beredd att lova.

Nu verkar det som att Yisrael Beitenu kan få dubbelt så många mandat som i våras.

Lade korruptionskortet

Tidigt på valdagen uppmanade premiärminister Netanyahu medborgarna att rösta och sade att han väntade sig just ett jämnt lopp.

– Jag kan garantera er i dag på morgonen att det är väldigt jämnt, sade han när han lade sin röst i Jerusalem.

Konkurrenten Benny Gantz uppmanade å sin sida väljarna att rösta emot korruption och "extremism".

– Vi vill ha nytt hopp. Vi röstar i dag för förändring, sade han efter att ha röstat i sin hemort Rosh Ha'ayin nära Tel Aviv.

– Vi kommer att lyckas skapa hopp. Vi kommer att lyckas skapa förändring, utan korruption och utan extremism.

Splittrade väljare

Mycket står på spel för den 69-årige Netanyahu, premiärminister sedan 2009, som också står inför ett eventuellt åtal gällande bland annat korruption. För att öka sina chanser hos den bosättarvänliga delen av väljarbasen har Netanyahu, i ett kontroversiellt uttalande ifrågasatt av omvärlden, lovat att införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken om han kommer till makten.

Inför valet var de israeliska väljarna varit splittrade.

Den partioberoende israeliska tankesmedjan Israel democracy institute rapporterade att judiska israeler stödjer idén om en samlingsregering bestående av Likud, Blåvita alliansen och Yisrael Beitenu, alltså en sådan som den senares ledare Avigdor Leiberman nu föreslår.

Israeliska araber, däremot, föredrar en mitten-vänsterregering ledd av Blåvita alliansen.

Inget enskilt parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.