Internationell knarkhärva stoppades – av rytande säl

Publicerad 2019-09-13

En arg säl har hjälpt till att stoppa ett stort smuggelnätverk.

Sälens höga vrål avslöjade de misstänkta männens flyktförsök och gjorde att australisk polis lyckades gripa dem.

– De väckte sälen, den hoppade upp med sin stora bröstkorg och röt åt dem, berättar Damien Healy, på ett sjöräddningssällskap i Geraldton, för ABC Radio.

Fem män från Frankrike, Storbritannien, USA och Australien har gripits av polisen, misstänkta för att vara en del av ett internationellt knarksmugglingsnätverk, rapporterar brittiska BBC.

Säl. Arkivbild.

Två av männen hittades gömda på en ö i västra Australien. De greps i förra veckan och polisen hittade då narkotika till ett värde av 688 000 dollar, motsvarande över 6,6 miljoner svenska kronor.

– Beslagets storlek och karaktär indikerar tydligt att ett kriminellt nätverk är involverat, säger Brad Royce, biträdande polischef vid polisen i västra Australien, till The Independent.

”Röt åt dem”

Att polisen lyckades gripa de två männen var mycket tack vare en gigantisk säl som låg och sov på ön. Efter att männens yacht gått på grund tog de sig i land på ön med hjälp av en uppblåsbar jolle. Väl framme gömde männen kokain, ecstacy och metamfetamin under lite sjögräs.

När det gick upp för männen att de blivit upptäckta försökte de att fly från ön. Men sälen, vars skönhetssömn blivit störd, satte stopp.

– De väckte sälen, den hoppade upp med sin stora bröstkorg och röt åt dem, berättar Damien Healy, vice befälhavare på ett sjöräddningssällskap i Geraldton, för ABC Radio, skriver BBC.

Rättegång väntar

Damien Heal säger att den stora sälen lämnade männen med två val. Antingen så skulle de försöka ta sig förbi det ilskna djuret, eller ge upp och låta sig gripas. Enligt BBC föll duons slutgiltiga val på alternativ nummer två.

De tre andra misstänkta greps i Perth på onsdagen. Under hösten väntar rättegångar för samtliga fem män, som i nuläget sitter kvar i häktet.