Poliser som sköt Eric Torell får jobba kvar

avTT

Foto: Janerik Henriksson/TT
Eric Torell sköts till döds av polis förra sommaren. Arkivbild

De tre poliser som åtalats efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell kommer att få jobba kvar, även om de döms. Den bedömningen gör polisens personalansvarsnämnd.

Det är i dokument som lämnats in till Stockholms tingsrätt som det står att poliserna "inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”, vilket nyhetsbyrån Siren först rapporterade om.

"Detta följer den praxis som gäller för liknande brottsrubriceringar. Polismyndigheten avvaktar nu dom i ärendet" , skriver polisen i en skriftlig kommentar till TT.

Eric Torell sköts till döds av polis i Vasastan i centrala Stockholm morgonen den 2 augusti 2018. 20-åringen hade autism och Downs syndrom, och hade rymt hemifrån. Med sig hade han ett leksaksvapen, som poliserna uppfattade som ett riktigt vapen.

Den polis som avlossade det dödande skottet, efter att 20-åringen vänt ryggen till, har åtalats för vållande till annans död. En annan polis som sköt Eric Torell har åtalats för tjänstefel. Även ett polisbefäl som fanns på platsen har åtalats för tjänstefel.

De åtalade förnekar brott.