De gröna visar musklerna i Finland

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-05-26

Rösträkning pågår i Finlands huvudstad Helsingfors, efter att finländarna sagt sitt i valet till EU-parlamentet.

Miljöpartiet De gröna är det finländska EU-valets raket. Partiet ökade kraftigt och lär knipa två av Finlands 13 mandat i Bryssel.

Även högerpopulistiska Sannfinländarna går framåt något men störst parti blir konservativa Samlingspartiet.

– De gröna är valets tydliga vinnare. Finland följer den europeiska trenden att miljöpartierna ökar, konstaterar Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, för TT.

Enligt Djupsund har klimatpolitiken diskuterats intensivt under valrörelsen, vilket kan vara en förklaring till att De gröna ökar med över 6 procentenheter och landar på ett stöd på 16 procent, enligt siffror från tv-kanalen Yle.

Statsbärare bakåt

Konservativa Samlingspartiet är dock det finländska EU-valets egentliga vinnare med ett stöd på 20.8 procent. Men partiets stöd har minskat med 2 procentenheter jämfört med EU-valet 2014.

– De som backar i Finland och i Europa är de traditionella statsbärande partierna – konservativa och socialdemokrater. Vid sidan av miljöpartierna går populistpartier framåt, men inte så stort som man trott, säger Djupsund.

Den stora förloraren i Finland är Centern, som enligt Djupsund befinner sig i en "brant nedförsbacke". Partiet backar 6 procentenheter och landar på knappt 14 procent, vilket betyder att man tappar en plats och endast får två ledamöter i EU-parlamentet.

– De associerats fortfarande med den regering som avgick (i mars), partiet tog stryk av det och har inte kommit igen efter smällen. Och de hade ett ganska svagt kandidatgalleri inför EU-valet, säger han.

Centerns miljöprofil har även försvagats under den senaste regeringen. Den nyligen avgångne statsministern Juha Sipilä (C) är tidigare företagsledare och genom honom har Centern kommit att ses mer som ett näringslivsvänligt parti, enligt Djupsund.

14:e mandat?

Socialdemokratiska SDP landar på knappt 15 procent och lär därmed får två mandat i Bryssel. Lika många platser säkrar EU- och invandringskritiska Sannfinländarna, som går framåt något till cirka 14 procent. Liberala Svenska folkpartiet, vars agenda handlar mycket om att tillvarata den finlandssvenska befolkningens intressen, backar något till drygt 6 procent men ser ut att få behålla sitt mandat.

Om Storbritannien lämnar EU kommer Finland att få ett 14:e mandat. Kampen om den platsen skulle stå mellan Kristdemokraterna, SDP, De gröna och Samlingspartiet, enligt Yle.