Två ska vårda 50 åldringar

Äldre hittades med brutet ben – på natten

Publicerad 2019-05-30

En äldre person hittades ensam på korridorgolvet med brutet ben.

Nu får demensboendet Valla Park i Linköping kritik av IVO för att ha för lite personal nattetid.

Det är det tredje av Attendos äldreboenden som på kort tid kritiseras för underbemanning.

Aftonbladet rapporterade i april om kritiken mot två av Attendos äldreboenden från IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

Det rör sig om Bantorget i Linköping och Rösegården i Västerås. Båda kritiseras för att ha för lite personal nattetid. Två anställda ansvarar för 50  äldre, varav många är demenssjuka. IVO kräver därför mer personal.

Nu kritiseras även Attendos äldreboende Valla Park i Linköping av IVO, för att vara underbemannat nattetid.

En boende hade hittats ensam på korridorgolvet en natt. Det visade sig senare att personen hade brutit benet. Ingen personal hade uppmärksammat när det hände. 

IVO fick in en anmälan och gjorde sedan en tillsyn på boendet.

Många demenssjuka

Även på Valla Park tar två anställda hand om 50 äldre nattetid, på sex avdelningar. Mer än hälften har en demenssjukdom.

IVO betonar i beslutet att demenssjuka är en utsatt grupp med omfattande behov av vård och omsorg. Personalen måste därför kunna ha uppsikt över dem och ge dem den kvalificerade tillsyn och omvårdnad som krävs.

Bedöms som otryggt

IVO bedömer att Valla Park med nuvarande bemanning inte kan erbjuda ett tryggt boende eller tillgodose de demenssjukas behov av hjälp och stöd.

Myndigheten kräver nu att alla avdelningar, där personer med demenssjukdom eller demensliknande tillstånd vistas, ska vara bemannade hela dygnet, så att personalen samtidigt kan ha uppsikt över dem och utan dröjsmål kan hjälpa och stödja de boende.

”Det innebär att bemanningen under rådande förhållanden inte kan understiga fyra personal”, skriver IVO i beslutet. 

Driver 70-tal vårdhem

Attendo måste nu redogöra för sin inställning till bristerna på Valla Park, annars väntar föreläggande och eventuellt vite.

Attendo är ett börsnoterat företag som bedriver verksamhet inom vård och omsorg på ett 70-tal orter i Sverige och har även verksamhet i Finland, Norge och Danmark.

I Finland förbjöds Attendo nyligen att driva verksamheten vidare vid två kritiserade äldreboenden, då myndigheterna bedömt att patientsäkerheten var hotad. 

Attendo omsatte förra året elva miljarder kronor och gjorde en vinst på totalt 321 miljoner kronor.