RÅ: Dags ta tag i hätsk advokatjargong

Erika Nekham/TT

Publicerad 2019-11-07

Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild

Personliga påhopp och ogrundat ifrågasättande – flera åklagare har larmat om olämpligt uppträdande i rättssalarna från vissa försvarsadvokater.

Riksåklagare (RÅ) Petra Lundh känner igen problematiken och befarar att detta kan göra det ännu svårare att få vittnen att ställa upp i rättegångar.

I två debattartiklar de senaste veckorna har flera åklagare beskrivit en utveckling där vissa brottmålsadvokater beter sig allt mer olämpligt i rättssalen. Det kan handla om personangrepp , hätsk jargong och ogrundade påståenden om fel i åklagarens yrkesutövning, enligt åklagarna bakom artiklarna.

Deras högsta chef, riksåklagare Petra Lundh, säger i en intervju med TT att hon känner igen problemet:

– Jag kommer från domstolssidan själv och har också sett det här. Men jag vill verkligen betona att det är en liten grupp advokater, långt ifrån alla. I de allra flesta fall fungerar det väldigt väl.

Ansvar hos domarna

Även om det rör sig om en liten klick som beter sig olämpligt anser Petra Lundh att problemet måste tas på stort allvar. Tillsammans med Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander planerar hon att uppdatera den policy för uppträdande i rättssalen som togs fram av åklagare och advokater 2016.

– Vi tycker båda två att det är dags att ta tag i det där igen, vi är helt överens om att vi kommer att göra det. Och vi tror att tiden är mogen för att försöka ta det ett steg längre, säger Petra Lundh.

Tanken är att också få med domstolarna i arbetet.

– Till syvende och sist är det ju faktiskt domaren, som ordförande i rätten, som har ansvar för att ordningen i rättssalen upprätthålls.

Utsatt sits

Angrepp och ifrågasättande kan vara jobbigt rent säkerhetsmässigt för många åklagare, som ofta befinner sig i en redan utsatt situation. Ett olämpligt beteende kan också leda till sämre rättegångar, och riskerar att påverka synen på rättsväsendet negativt, enligt riksåklagaren.

– Jag tror det blir ännu svårare att få personer att vittna och ställa upp i rättegångar om man märker att det är dålig stämning, säger Petra Lundh.

TT: Varför beter sig vissa advokater så här, tror du?

– Jag kan inte spekulera i det, men det är väl möjligen att man tror att det gagnar klienten. Men jag tror inte det i förlängningen, för jag tror att korrekta och schyssta rättegångar gagnar hela saken och rättssäkerheten.

I den senaste debattartikeln i Dagens Nyheter kritiserade 38 åklagare Advokatsamfundet för att inte ta frågan på tillräckligt stort allvar. Den bilden delas inte av Petra Lundh.

– Jag håller inte med om det. Det går inte hur fort som helst om man ska sätta i gång ett sådant här arbete, så jag delar inte den uppfattningen.