SMHI varnar: Väderkaos under midsommartrafiken

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2019-06-19

Midsommartrafiken kör igång – då drar kaosvädret in över Sverige.

Kraftig åska och skyfallsliknande regn väntas över flera av helgens mest trafikerade vägar.

– Ha med dig vatten och mat i bilen ifall du blir stående, säger Fredrik Bäckman, handläggare på Trafikverket.

Under natten till torsdagen drar åskkaoset in över Västra Götaland. Skyfallsliknande regn och hårda vindbyar väntas från midnatt och framåt.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning. Åskan kan, utöver regnmängden, innebära stora störningar i el- och telefontrafiken, enligt SMHI.

Slår mot de mest trafikerade vägarna

Men det är bara början. Under förmiddagen lättar åskan – bara för att slå till igen några timmar senare. Under torsdagseftermiddagen väntas åskkaoset fortsätta – den gången i de östra delarna av landet.

– Det förstärks igen då. Det kan komma över 35 millimeter regn på tre timmar, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI.

Det här slår till samtidigt som midsommartrafiken väntas köra igång under torsdagseftermiddagen. Och de slår mot några av helgens mest trafikerade vägar, enligt Trafikverket.

”Måste vara ute i god tid”

De uppmanar nu trafikanterna att tänka sig för innan de ger sig ut i trafiken under torsdagen.

– Man måste vara ute i god tid och man ska ha rätt utrustning med sig i bilen. Ha med dig vatten och mat ifall du blir stående en längre stund, säger Fredrik Bäckman, handläggare på Trafikverket.

Han fortsätter:

– Regnar det intensivt så är sikten försämrad och det kan det bli vattenplaning. Det är viktigt att man har bra däck på bilen också.

Han uppmanar alla som ska ut på vägen att först gå in på Trafikverkets hemsida innan avfärd, och lyssna på radion, för att hålla koll på var eventuella olyckor har skett.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln